Tajništvo za komunikacijo preimenovano v Dikasterij za komunikacijo

Z vatikanskega državnega tajništva so sporočili, da se Tajništvo za komunikacijo po novem imenuje Dikasterij za komunikacijo

Tako je po predhodnem posvetovanju s svetom kardinalov odločil papež Frančišek 27. februarja 2018, ko je v avdienco sprejel nadškofa Angela Becciuja, namestnika za splošne zadeve državnega tajništva. Takrat je bilo tudi določeno, da bo reskript razglašen z objavo v vatikanskem časopisu L'Osservatore Romano ter bo začel veljati isti dan, objavljen torej v uradnem listu Acta Apostolicae Sedis.

DosedanjeTajništvo za komunikacijoje ustanovil papež Frančišek 27. junija 2015 z dokumentom motu proprioL'attuale contesto comunicativoin mu zaupal celoten sistem sredstev javnega obveščanja Svetega sedeža. Pod okrilje novega organizma so prešli naslednji uradi in ustanove: Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja, Tiskovni urad Svetega sedeža, Vatikanska tiskarna, Fotografski servis, časopis L'Osservatore Romano, založba Libreria Editrice Vaticana, Radio Vatikan, Vatikanski televizijski center in Vatikanski internetni servis. Tajništvoje odgovorno tudi za Twitter račun svetega očeta (@pontifex), uradno spletno stran Svetega sedeža (www.vatican.va) in druge uradne profile rimskega škofa na družabnih omrežjih.

Tajništvo oz. dikasterij spodbuja in podpira dejavnost Cerkve in vernikov na področju sredstev družbenega obveščanja. Spremlja katoliške dnevnike in periodični tisk, radijske in televizijske postaje, da bi pravilno in zvesto posredovale novice verske narave in širile nauk Cerkve. Goji stike s katoliškimi združenji, ki delujejo na področju družbenega obveščanja. Ozavešča katoličane, zlasti ob svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja, da bi si prizadevali za pastoralno učinkovito uporabo medijskih sredstev.