Teden molitve za duhovne poklice 2014

4.5.2014 Katoliška Cerkev Bogoslovje, Cerkev v Sloveniji, Redovništvo

Od nedelje, 4. do nedelje, 11. maja 2014, bo v Cerkvi na Slovenskem potekal Teden molitve za duhovne poklice pod geslom Živa občestva – pot duhovnih poklicev. Za to priložnost je Komisija za duhovne poklice Škofije Koper pripravila knjižico z molitveno ponudbo, temo tedna pa je predlagal papež Frančišek v posebni poslanici. Nameni tedna molitve za duhovne poklice so ozavestiti pomen molitve med verniki, spodbuditi poklicane k dejavnemu prepoznavanju duhovnega poklica ter jim pomagati, da bi velikodušno odgovorili na ta klic.

Vrhunec in obenem tudi sklep tedna bo nedelja, 11. maj 2014, ko bomo praznovali 51. svetovni dan molitve za duhovne poklice.

V molitvenem tednu bomo osrednjo pozornost namenili živim (župnijskim) občestvom. Župnija je glede na svoje poslanstvo najodličnejši kraj, kjer se oznanja evangelij krščanske poklicanosti in še posebej, kjer je navzoč ideal službenega duhovništva. Je tudi rodoviten kraj, kjer se poklici razvijajo, rastejo in »zbirajo božjo družino kot enodušno bratsko skupnost in jo po Kristusu v Svetem Duhu vodijo« ter živijo življenje, ki so ga živeli prvi kristjani (prim. Apd 2, 42; 4, 32).
V župniji je vidna raznolikost duhovnih poklicev, v njej se zelo jasno pokaže potreba po duhovnikih. Župnijsko občestvo je nenadomestljiv prostor človeškega in duhovnega oblikovanja poklicanih. Obenem je to prostor, kjer se mladi srečujejo s konkretnimi pričevalci - mlade najbolj prepričajo srečni duhovniki, redovniki in redovnice, srečni kateheti in starši, ki svojo poklicanost radostno in polno živijo.


Več o duhovnih poklicih najdete v knjižicah, ki jih je izdala Slovenska škofovska konferenca na podstrani Dokumenti in publikacije ter na spletni strani CDP.