Terminski plan leta obhajanja 10-letnice škofije Novo mesto

1.10.2015 Škofija Novo mesto Škofija Novo mesto

 

Terminski plan leta obhajanja 10-letnice škofije

http://www.skofija-novomesto.si/article/2015/apr/10/10-let-skofije/

  • Veliki četrtek, 2. april 2015 – Škof Andrej Glavan je odprl leto praznovanja 10-letnice in simbolično izročil dekanom zastavo z geslom praznovanja. Zastavo bodo izobesili tudi po župnijah novomeške škofije.
  • Sreda 8. april 2015, v sklopu občinskega praznovanja je bila ta večer slovesna zahvalna sv. maša ob 650-letnici Novega mesta. Sv. maše se je udeležil novomeški župan in drugi ugledni gostje občinskega družbenega življenja ter številni verniki. Pri maši je prepeval zbor Vokalna akademija Jurij Slatkonja s solisti in priložnostnim orkestrom.
  • Sobota, 30. maj 2015Grozdetov dan in osrednja škofijska spravna slovesnost na Zaplazu. Po slovesni maši je pred cerkvijo na Zaplazu potekala škofijska spravna slovesnost, v sklopu katere je škof Andrej Glavan blagoslovil spravni križ in posodo z zemljo, zbrano na 31 krajih, kjer so naši rojaki trpeli med in po 2. svetovni vojni.
  • Isti dan zvečer, ob 20.00 – je bil na Zaplazu koncert Vokalne akademije Jurij Slatkonja. Zbor z instrumentalisti in solistko je izvedel Rekvijem skladatelja Johna Rutterja in De profundis Aleša Makovca.
  • Sobota, 17. oktober 2015 – Škofijsko srečanje družin – Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma. Program je pripravil razširjeni Škofijski odbor za družino. Srečanje je zasnovano kot celodnevno dogajanje za odrasle, otroke in mladostnike. Staršem bodo spregovorili psiholog p. mag. Silvo Šinkovec SJ, voditelja gibanja Družina in življenje Dani in Vilma Siter, mladim bosta o teologiji telesa govorila zakonca Polonca in Tomaž Sokol, za otroke pa bo pripravljenih 10 zanimivih delavnic. Geslo srečanja družin bo: "Ljubezen je naše poslanstvo" in se bo tematsko navezovalo na sinodo o družini in letošnje svetovno srečanje družin. Po skupnem kosilu bo še družabni del srečanja s čarodejem Jakom in nato skupna sveta maša.
  • Sreda, 25. november 2015 – znanstveni simpozij ob 10-letnici novomeške škofije je v procesu zadnje priprave. Različni strokovnjaki bodo spregovorili o vidiku zgodovine, ki je pripeljala do škofije, o vlogi škofije v sodobni pastorali, o poti, ki jo za Cerkev zarisuje papež Frančišek, o spravi v slovenski družbi in o družini kot temeljni celici Cerkve in družbe.
  • Sobota, 23. april 2016 – Škofijsko srečanje mladih. Program pripravlja razširjen Odbor za mlade. Določen je datum. Srečanje bo zastavljeno kot celodnevno dogajanje. Na srečanje bodo povabljeni mladi od birmancev do študentov. Program pa bo imel različne tematske poudarke za posamezne starostne skupine. Cilj srečanja je udeležencem ponuditi izkušnjo žive in mlade Cerkve.
  • Postne sobote 2016 – romanja dekanij v novomeško stolnico. Stolna cerkev je srce škofije, zato bodo organizirana romanja iz vseh 6 dekanij v novomeško stolnico. Program bo obsegal duhovni del v stolnici, ki bo v prihajajočem letu Božjega usmiljenja imel spravni značaj in informativni del ob multimedijski predstavitvi škofije.
  • 1. februar 2016 – izid zbornika ob 10-letnici Škofije Novo mesto. V zborniku bo obseženo gradivo s predhodnega znanstvenega simpozija, vsebine pa bo zaokrožil pregled pastoralnega dogajanja v zadnjih 10 letih. Nastala naj bi zanimiva in privlačna celota, ki bo namenjena širši množici.
  • Sobota, 11. junij 2016sklepna slovesnost praznovanja 10. obletnice škofije. Sklepna slovesnost bo v športni dvorani Leona Štuklja (podobno kot škofijski evharistični dan 18. aprila 2010). Osrednji del bo slovesna sv. maša, pred njo pa bomo prisluhnili pričevanjem. Pri slovesnosti bodo sodelovali liturgični sodelavci iz različnih škofij novomeške škofije. Na slovesnost bomo povabili tudi kip Fatimske Marije romarice, ki bo od 13. maja do 13. oktobra 2016 romala po Sloveniji.