Tiskovna konferenca o gradnji Petrovega doma v Šempetru pri Gorici

2.9.2016 Koper Škofija Koper, Duhovniki

V prostorih Škofije Koper je danes, v petek, 2. septembra 2016, potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili načrt gradnje za Petrov dom - dom za ostarele in bolne duhovnike v Šempetru pri Gorici. Spregovorila sta koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ki je predstavil razloge za gradnjo doma in njegov namen ter ekonom Škofije Koper Tihomir Busija, ki je predstavil načrt izgradnje doma in stroške.

Msgr. dr. Jurij Bizjak - Predstavitev razlogov za gradnjo doma
V prejšnjih časih je skoraj vsak duhovnik imel svojo gospodinjo, ki je zanj poskrbela tudi v času bolezni ali poškodbe ali starosti, v sedanjih časih pa večina duhovnikov nima stalne gospodinje, ampak samo občasno oskrbo, ki v glavnem zadostuje, dokler je duhovnik pri moči in gibljiv in tudi sam marsikaj uredi. Zadrega običajno nastane ob kakšni bolezni ali poškodbi ali starostni oslabelosti. Kongregacija za škofe torej naroča, naj škof ustrezno poskrbi tudi za duhovnike v naštetih primerih.

Škofija Koper je že imela svoj duhovniški dom v Šempetru pri Gorici, ki je deloval od leta 1992 do 2009. Težava je bila v tem, da hiša ni bila grajena za potrebe takšnega doma in da je bila premajhna. Zato je škofija leta 2014 hišo prodala in izkupiček namenila za gradnjo večjega doma za 10 oskrbovancev in stanovanjem za oskrbnika. Dom bo stal v bližini župnišča v Šempetru pri Gorici, kar pomeni tudi v bližini šempetrske bolnišnice.

Dom bo torej namenjen predvsem duhovnikom v primeru bolezni ali okrevanja ali starostne oslabelosti. Največja dodana vrednost doma za duhovnike bo gotovo primerno velika in lepo urejena kapela za vsakdanjo mašo in molitve. V kleti pod celotno zgradbo bodo prostori za potrebe karitas, v pritličju bodo prostori za skupna opravila in dejavnosti, v prvem in drugem nadstropju pa bodo sobe za oskrbovance. Tudi zato ker dom stoji v Šempetru, smo mu dali ime Petrov dom.

dr. Jurij Bizjak, koprski škof

 

Tihomir Busija - Načrt izgradnje doma
Po nekajletnih iskanjih primerne lokacije za duhovniški dom se je škofija odločila za Šempeter. Za to lokacijo govorijo predvsem ti razlogi:
-       v tem kraju je že deloval »Habašijev duhovniški dom«. Zanj je hišo daroval dr. Habaši;
-       da je v bližini bolnišnica;
-       da so ljudje v župniji Šempeter prijazni in so dom sprejeli za svoj ter so s prostovoljnim delom in darovi pomagali pri delovanju doma;
-       za izdelavo projekta je bil izbran AB Biro iz Ljubljane;
-       pri gradnji bomo uporabili čim več naravnih materialov ter
-       29. junija 2016, na god svetega Petra je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje.

Izbran je bil najboljši ponudnik za gradbena dela, to je Cestno podjetje Nova Gorica, ki bo vodilo gradnjo do konca.
Dom bo predan v uporabo poleti 2017.
Ocena investicije znaša 986.000,00 EUR, do sedaj smo zbrali 505.501,00 EUR, zbrati moramo še 481.000,00.
Računamo na te finančne vire:
- dar duhovnikov za starost,
- dar različnih dobrotnikov,
- nabirka na zahvalno nedeljo po vsek župnijah koprske škofije ter
- pomoč ameriške škofovske konference.

Tihomir Busija, škofijski ekonom