Tradicionalno srečanje Stična mladih 2016: »Sem orodje Božjega usmiljenja«

17.9.2016 Stična Mladina, Cerkev v Sloveniji

Tradicionalno srečanje Stična mladih bo letos v soboto, 17. septembra 2016, z začetkom ob 9. uri v Stični pri Ivančni Gorici.Vsako tretjo soboto v septembru se katoliška mladina sreča v Stični na vseslovenskem srečanju mladih, ki je vsem dobro poznan pod imenom Stična mladih. Uspešnost srečanja, ki ga pripravljajo mladi za mlade, potrjuje dejstvo, da letos obeležujemo že kar 35. Stično mladih! Velik uspeh za festival, ki ga vsako leto obišče med 5000 in 8000 mladih.

Mladim ponuja edinstveno izkušnjo skupnosti, medsebojne sprejetosti kot edinstvenih oseb in srečanja z Bogom. Mladi bodo lahko izbirali med 20 različnimi delavnicami, na odru dijaškega programa bomo prvič videli mjuzikl, ki so ga pripravili prostovoljci, rockovska skupina The Sun pa bo preko pričevanja predstavila svojo zgodbo in pot k Jezusu. Prvič bo Stično mladih obiskala tudi zamejska katoliška mladina z avstrijske Koroške.

Sveto mašo ob 14. uri bo vodil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, po maši pa bo zbrane nagovoril predsednik RS, Borut Pahor. Nato sledi praznovanje s Stična bendom do 18. ure.

Skupaj s 35. obletnico Stične mladih letos obeležujemo tudi 30 let od ustanovitve evropske organizacije katoliških študentov JECI-MIEC, katere ustanovna seja je bila prav na Stični mladih. Zato letošnji kongres JECI-MIEC  gosti prav Slovenija in je med 10. in 16. septembrom v Celju. Vodstvo in člani JECI-MIEC bodo nato v soboto obiskali Stično mladih in se pridružili mladim iz cele Slovenije pri praznovanju vere in mladosti.

Ob 880. letu od ustanovne listine cistercijanskega samostana v Stični bodo v času srečanja odprta tudi vrata Muzeja krščanstva na Slovenskem.

Nekaj izjav o Stični mladih ter o geslu srečanja »Sem orodje Božjega usmiljenja«:


Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl (nadškof je opravičil svojo odsotnost ter poslal sporočilo):
»Jezus nas vabi, da postanemo bližnji drugemu, tako kot se On sklanja nad vsakega od nas. Naše usmiljenje se ne rodi iz nekega predpisa, ampak kot odgovor na dar, ki smo ga prejeli. Problem je, da mnogim manjka to osebno izkustvo Božje bližine, da se On sklanja k meni, da me ozdravi mojih ran in slabosti. To tega izkustva lahko pridem, če se odprem Bogu, če pustim, da se dotakne mojega srca. Mnoge je strah tega odpiranja, kajti bojijo se, da jim bo Bog nekaj vzel, jih za nekaj prikrajšal. Svetniki, še posebej mislim tukaj na sveto Mati Terezijo iz Kalkute, so potrdilo tega, kaj se zgodi, če rečemo »da« temu povabilu. Naše življenje postane lepše in polnejše, po nas pa tudi svet v katerega smo poslani, ne samo kot gledalci,  ampak, kot aktivni soustvarjalci prihodnosti.

Graditi nov svet je možno le, če postanemo orodje usmiljenja, ne samo v sočutnih besedah, ampak v konkretnih dejanjih, ki imajo svoj izvor v srcu, katerega se je dotaknilo usmiljenje.«


Škof dr. Anton Jamnik
Škof dr. Anton Jamnik je izpostavil vprašanje o smislu življenja in o vrednosti svobode. »Izguba etničnega horizonta, zagledanost vase in poudarjanje neke navidezne 'svobode'  človeka vedno bolj razoseblja, ponižuje, razvrednoti ter ga pušča samega v njegovi apatičnosti in izgubi veselja do življenja. Prav zaradi takšnega "ozračja" v katerem mladi živijo pomeni BITI Z MLADIMI PREDVSEM TO, da jim  pomagamo odkrivati  veselje do življenja, da znajo za svoje cilje tudi nekaj žrtvovati, da so pri tem pogumni in močni in si prizadevajo za skupno dobro. Božji dotik v človeku so njegovi darovi: ljubiti, misliti, hrepeneti, upati verovati…to so njegovi talenti in so enakovredni /…/ Šele v stiku z drugimi se zavemo, kaj nosimo v sebi, šele v ustvarjalnem delu se nam pokažejo naše sposobnosti. Umakniti se je treba iz privajenega zavetja in v zaupanju v Božji blagoslov pogumno tvegati.

Kot lastnost sodobnega človeka je izpostavil osamljenost in individualizem, kjer je posameznik osamljen v imaginarnem svetu vseh mogočih tipkovnic in se boji osebnega odnosa tako z bližnjim kot z Bogom. »Dar vere je tisti, ki nas sam po sebi kliče k odgovornosti do bližnjega, ki presega formalistično izpolnjevanje pravil in dolžnosti. Zavest, da nam je vse kar imamo podarjeno, vodi človeka k iskreni hvaležnosti in temeljni osebni odločitvi, da v svojem življenju naredi nekaj lepega in dobrega.«


Filip Firbas, koordinator Stične mladih
»Srečanja so od leta 1981 dalje potekala neprekinjeno, z izjemo leta 1999, ko je Slovenijo obiskal papež. Srečanja mladih v Stični bi lahko glede na značilnosti, ki so izstopala v posameznih letih, razdelili na šest večjih obdobij. Spremembe obdobij odkrivajo želje in potrebe mladih, ki se iz obdobja v obdobje spreminjajo. Gre za iskanje poti, znotraj katere imajo odgovorni za projekt znotraj posameznega obdobja pomembno vlogo. V večini so bili to duhovniki, ki so istočasno bili voditelji Medškofijskega odbora za mladino. Njihov pristop se je odražal tudi v programu. Program, ki so ga postavili v prvem obdobju, bi težko odgovarjal mladim trideset let kasneje.

Ekipa prostovoljcev v času priprav na festival črpa iz poslanice in gesla ter se trudi, da bi njeno sporočilo  na čim bolj razumljiv način prenesla med ostale mlade. Razumevanje papeževih besed iz poslanice in njihovo prilagajanje na slovenske razmere je bistvo pripravljalnih dni za prostovoljce. S tem, ko se papeževa poslanica vsako leto spreminja, se spreminjajo tudi določeni poudarki na srečanjih v Stični in zanje morajo biti ustvarjalci še posebej odprti.«

V anketi, ki je bila opravljena ob koncu Stične mladih 2013, je nekdo zapisal: »Hvala vsem ustvarjalcem Stične mladih, ker ste dali občutek, da letošnje geslo že živite.«


Helena Nagode, članica ekipe za formacijo in prostovoljka
»Letošnjo že 35. Stično mladih bodo posebno zaznamovali gostje iz tujine, mednarodno poznana skupina the Sun ter generalni opat cistercijanskega reda, oče Mauro Giuseppe Lepori. The Sun je italijanski rock band, ki je nastopil po mnogih evropskih državah, letos pa so nastopili tudi na svetovnem dnevu mladih v Krakovu.

Samo srečanje v Stični mladih pripravlja številčna ekipa več kot 200 prostovoljcev. Skupne priprave se za voditelje posameznih področij prično že v začetku februarja, za vse prostovoljce pa nekje v aprilu, kjer se prvič srečajo z vsebino in temo Stične mladih. Do septembra sledi še mnogo srečanj in pripravljalnih vikendov, kjer ustvarjalci po ekipah pripravijo program in podrobnosti SM, tako da je tretjo soboto v septembru vse tako kot mora biti.«


POSEBNI GOSTJE

Vsako leto Stično mladih obiščejo posebni gostje. Svojo prisotnost so že potrdili predsednik RS Borut Pahor, italijanska rockovska skupina »The Sun«, generalni opat cistercijanskega reda, oče Mauro Giuseppe Lepori O.Cist, slovenski škofje in poslanka Evropskega parlamenta Romana Tomc.

  • THE SUN

The Sun so italijanska krščanska rock zasedba z izjemno zanimivo zgodovino. Z glasbo so se kot najstniki začeli ukvarjati že leta 1997. Takrat se je skupina imenovala Sun Eats Hours je v začetku tisočletja slovela kot najboljša italijanska punk-rock zasedba. Bili so mednarodno poznani in priljubljeni, bili so celo predskupina na koncertih velikih zasedb kot so The Offspring in The Cure.

Kot mnogim drugim rock zvezdnikom, tudi tem štirim fantom življenje polno alkohola, drog in promiskuitete ni prineslo sreče.  Pevec in frontmen skupine, Francesco Lorenzo, se je nato nekega dne po nasvetu njegove mame pridružil mladinski skupini v lokalni župniji, kjer se ga je dotaknila radost, ki je sijala z obrazov mladih kristjanov. Tako je našel svojo pot z dna k Jezusu. Njegova novoodkrita sreča je bila tako nalezljiva da so svojo pot h krščanskim koreninam kmalu našli tudi ostali trije člani zasedbe. Tako so se leta 2008 preimenovali v The Sun in začeli ustvarjati izključno v italijanščini.

Od takrat naprej poleg zabavanja oboževalcev z glasbo tudi pričujejo o tem, da je vsakdo lahko odrešen. Leta 2013 so nastopili pred papežem Benediktom XVI., njihov največji koncert do sedaj pa je bil letos na Svetovnem dnevu mladih v Krakovu, kjer jih je poslušalo več kot milijon ljudi.

Več: www.thesun.it

 

  • GENERALNI OPAT CISTERCIJANSKEGA REDA, OČE MAURO GIUSEPPE LEPORI O.CIST

Opat Mauro Giuseppe Lepori je bil rojen leta 1959 v Luganu, v italijansko govorečem kantonu Ticino v Švici. Filozofijo in teologijo je študiral na univerzi Fribourg. Leta 1984 je vstopil v cistercijansko opatijo Hauterive (Švica), kjer je leta 1994 bil izvoljen za opata.

Cistercijanski generalni kapitelj ga je leta 2010 izvolil za vrhovnega predstojnika reda oz. generalnega opata cistercijanskega reda. Iz Rima, kjer biva, pogosto in redno obiskuje številne cistercijanske opatije in priorate po vsem svetu.

Znan je po svojih globokih in duhovnih premišljevanjih o »Pravilu za menihe« svetega Benedikta. Njegovi izvirni komentarji Svetega Pisma, med njimi najbolj znani o apostolu Petru, so izšli v mnogih večjih svetovnih jezikih.


PROGRAM STIČNE MLADIH

  • Od 9.00 do 9.30 Zbiranje

Izbirni program

  • Od 9.30 do 11.00: Program za dijake
  • Od 9.30 do 11.00: Program 19+
  • Od 9.30 do 13.00: Nogometni turnir
  • Od 11.30 do 13.00: Delavnice
  • Od 9.30 do 14.00: Adoracija
  • Od 9.30 do konca programa: Spoved
  • Od 9.30 do 14.00: Tržnica – organizacije se predstavijo

Skupni program

 


AKREDITACIJE ZA MEDIJE

Vabljeni na 35. Stično mladih v soboto, 17. septembra! Za dogodek se je potrebno predhodno akreditirati. Obrazec za akreditacijo: http://www.sticna.net/o-nas/za-medije/

V kolikor zaradi opreme nujno potrebujete dostop neposredno na osrednji prireditveni prostor, to predhodno uskladite preko [email protected] (brez dovolilnice vas varnostno osebje ne bo spustilo naprej). Parkirni prostor za vse pa je sicer zelo blizu prireditvenega prostora, zato verjamemo, da s tem ne boste imeli težav.


ORGANIZATOR

Organizacija in izvedba Stične mladih je s strani Medškofijskega odbora za mladino pri Slovenski škofovski konferenci poverjena Skupnosti katoliške mladine (SKAM). Pri ustvarjanju letos sodeluje več kot 250 prostovoljcev in več kot 35 partnerskih organizacij. Več informacij o organizatorju na spletni strani www.skam.si ali na [email protected].

»Naj STIČNA MLADIH PRINESE NOVO UPANJE V ZAVESTI, DA NAS DOBRI IN USMILJENI BOG Z NESKONČNO POTRPEŽLJIVOSTJO IŠČE IN ŽELI, DA BOMO V SVOBODNI ODLOČITVI ODKRIVALI NJEGOVO BLIŽINO IN BLIŽINO NAŠIH BLIŽNJIH, OZIROMA LJUDI S KATERIMI SE SREČUEJMO.« Škof Jamnik


Ekipa ustvarjalcev Stične mladih
SKAM – Skupnost katoliške mladine
www.sticna.net
[email protected] ali 040 744 106 (Tina)