Ubogi ne bo za vselej pozabljen (Ps 9,19)

17.11.2019 Katoliška Cerkev Cerkev v Sloveniji, Dobrodelnost, Katoliška cerkev
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Že tretjič se bliža svetovni dan ubogih, ki skupnostim vernih pomaga, da znova pripravljeni obnovimo svoje premišljevanje o uboštvu, ki sicer venomer odseva iz srca evangelija, in ubogih, v katerih se nam kaže On, ki jih je razglasil za dediče Božjega kraljestva. Svetovni dan ubogih nam omogoča, da se v en dan strne vse leto iskanja ravnotežja v svetu, v katerem smo osupli nad tehnološko zmogljivostjo in storilnostjo, ki jo svet premore za lajšanje človekovega bivanja, premagovanje zdravstvenih ovir in daljšanje življenja, in hkrati uboštvom, ki hromi vse več svetovnega prebivalstva, lomi njegovo dostojanstvo ter namesto ust hrani sram, ravnodušje in obup.

Klicu za sooblikovanje Koordinacije karitativnih ustanov pri Slovenski škofovski konferenci (KKU) smo se odzvali v organizacijah, ki vsaka na svoj način sledi evangeljskemu sporočilu o ubogih, pri čemer vemo, da se uboštvo ne oklepa le materialnega pomanjkanja, temveč se na valu materialnih presežkov rado razrašča na duhovno področje. Zavedamo se, da moramo ubogim pomagati iz materialne revščine, pa vendar hkrati ne zanemarjati podpore njihovemu dostojanstvu in jim omogočiti, da se v družbo vključijo in v njej živijo še drugje, ne zgolj na njenem obrobju. Sveti oče je ob obisku na Madagaskarju to težnjo ubesedil v molitvi za delavce: »Vsak naj spozna veselje in dostojanstvo ob tem, ko si služi kruh, ga prinese domov in vzdržuje svoje drage.« V tem delu daljše molitve beremo tudi o dolžnosti karitativnih organizacij, naj poleg ubogih negujejo in vzdržujejo tudi svoj odnos do njih. Ni dovolj omogočiti bivališče – kot soljudem jim moramo pomagati zgraditi dom, ki bo omogočal združevati, sprejemati v miru, gostoljubju in veselju ter Božji ljubezni. Navsezadnje nas dan ubogih opominja, da nas evangeliji in delovanje v Cerkvi učijo, kako v izogibanju ubogim pravzaprav sami zabredemo v uboštvo. »Ubogi so naši rešitelji, saj nam omogočajo, da srečamo obraz Jezusa Kristusa,« je v sporočilu za tretji svetovni dan ubogih zapisal sveti oče.

Sporočilo svetega očeta za svetovni dan ubogih, ki bo v nedeljo, 17. novembra 2019, bodo vse župnije prejele na začetku novembra poleg gradiva za teden Karitas s strani Slovenske karitas. Priloženo bo tudi gradivo za oblikovanje nedeljske svete maše.

 

Roman Vučajnk, malteški red
Koordinacija karitativnih ustanov (KKU)