Udeležba na volitvah je pravica in dolžnost za vsakega kristjana - Izjava KPM

20.5.2014 Cerkev na Slovenskem Evropa, Komisija Pravičnost in mir

Izjava Pravičnost in mir pri SŠK pred volitvami v Evropski parlament

Komisija pravičnost in mir pri SŠK s pozornostjo in zaskrbljenostjo spremlja stanje duha v slovenski družbi in v cerkvenem občestvu. Državljani in državljanke Slovenije smo se znašli v situaciji, ko bomo kot volivci v enem letu večkrat pozvani na volitve. Tako bo postavljena na preizkušnjo naša odgovornost do Evrope in do lastne države ter njenega upravljanja. V vsesplošnem vzdušju brezbrižnosti do skupnega dobrega, je prav, da se kot volilni upravičenci zavedamo temeljne državljanske pravice in dolžnosti ter se odgovorno pripravimo in udeležimo volitev.

Najprej je potrebno z vso odločnostjo izpostaviti dejstvo, da je združena in demokratična Evropa že več kot sedem desetletij garant miru na stari celini in da je to vrednota, ki je ne smemo zapraviti ali ogroziti. Val protievropskega razpoloženja, ki ga lahko zaznamo v delu slovenski javnosti je nevaren začetek ogrožanja miru in pravičnosti, ne samo v Sloveniji ampak v celotni Evropski skupnosti, še posebej glede na nestabilne razmere na vzhodu Evropskega kontinenta. Evropske volitve so tako prva priložnost, da svojo odgovornost udejanjimo z udeležbo na volitvah. Zato vse državljane pozivamo k odgovornemu državljanstvu, da podprejo tiste kandidate, ki se zavzemajo za pravičnost, svobodo, mir in resnico, spoštovanje življenja in družinske vrednote ter se zavzemajo za preseganje delitev v narodu in med narodi ter pomagajo iskati rešitve za izhod iz krize in v blagor vseh.

Vse kaže, da bomo imeli po referendumu o arhivih predčasne državnozborske volitve in v jeseni lokalne volitve. Majniška deklaracija 2014, ki so jo podpisale civilne organizacije in nekatere politične stranke pravilno opozarja na stanje v državi in nakazuje smeri rešitve, zato jo tudi Komisija Pravičnost in mir pri SŠK podpira. Če nam je kaj za lastno, narodno in družbeno ter državno prihodnost potem je skrajni čas, da na vseh ravneh poskrbimo za preobrat v pravo smer. To pa je mogoče doseči samo z udeležbo na volitvah in aktivnim državljanstvom na vseh ravneh družbenega življenja. Aktivno državljanstvo predpostavlja, kot pravi papež Frančišek in njegovi predhodniki, razumevanje politike, kot najodličnejše oblike ljubezni do bližnjega. "Vključiti se v politiko je dolžnost za kristjana", je papež zaklical mladim.[1]

Demokratična družbena ureditev je edini način, ki omogoča postopne spremembe in udeležbo vseh v javnem življenju. Spremembe so možne, če jih želimo in za njih sami kaj storimo. Pred nami je zato privilegiran čas volitev!

 

dr. Tadej Strehovec
Predsednik Komisije Pravičnost in mir
pri Slovenski škofovski konferenci

 


[1] Papež Frančišek, Nagovor mladim (7. 6. 2013).