Umetniki za karitas 2016

19.8.2016 Sinji vrh nad Ajdovščino Akcija, Karitas, Umetnost, Umetnik
Dan odprtih vrat - Foto Jožica Ličen Dan odprtih vrat - Foto Jožica Ličen

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je od 15. do 19. avgusta 2016 potekala 22. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom: »Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« (Ag 2,4). Izkupiček nastalih del bo namenjen ljudem v stiski.

V letošnji koloniji so za pet dni sodelovali umetniki: Zdravko Dolinšek Andrej Kosič, Jurij Kravcov, Petar Lazarevič , Miloš Marc, Jasna Merku, Alina Asberga Nabergoj, Patricija Simonič in Suzana Švent ter častni gost Zmago Modic.

Izbranim udeležencem so se pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije, ob dnevu odprtih vrat pa še drugi ustvarjalci, ki so za namen kolonije želeli pokloniti likovno delo. Deset udeležencev in sedem strokovnih sodelavcev je ustvarilo 40 likovnih del, pridružilo se je sedemnajst udeležencev preteklih kolonij in ustvarilo 24 likovnih del. Dan odprtih vrat je tudi letos privabil kar 53 slikarjev, ki so poklonili 73 slik in skulptur. Bilanca letošnjega srečanja je 87 avtorjev s 147 likovnimi deli. Vrednost nastalih del se oceni v soglasju z avtorjem in strokovnim svetom kolonije in tokrat znaša skoraj 50.000 Eur, koliko bo dejanski izkupiček pa bo pokazal čas.

Tudi letos lahko rečemo, da si je na Sinjem vrhu lepo in dobro podalo roko. Naklonjeno je bilo tudi vreme, saj so lahko umetniki ustvarjali v ateljeju in tudi na prostem od koder je pogled segal tja do beneških lagun. Zanimiva družba se je zbrala, vse pa je družila različnost v starosti, različnost okolja od koder so prihajali, različnost umetniškega izražanja, vsem pa je bilo skupno preko barv in čopičev in sporočilnih slik nagovoriti gledalca, da bo začutil lepoto Božjega stvarstva, ki ga izraža vsak umetnik na svoj način, predvsem pa prispevati svoj talent za ljudi v stiski. 

Tako umetnikov kot obiskovalcev se je dotaknilo letošnje geslo in marsikdo je prikimal, da je v naši družbi premalo poguma, marsikdo je Gospodove besede prvič slišal. Morda na zunaj zgleda, da postaja vse skupaj rutina, toda ne, vsako leto so novi umetniki, vsako leto nastanejo nova dela in vsako leto kolonijo spremlja dobra misel, ki se ubesedi v geslu. Veliko je bilo komentarjev, filozofskih in čisto preprostih. V  'Pogovoru o..', ki ga vsako leto pripravlja v imenu Radia Ognjišče Jože Bartolj, strokovni sodelavec kolonije smo podelili misli, ki so bile vsakemu svoje, zato o vsakem le nekaj stavkov:
Zdravko Dolinšek se je po upokojitvi preselil iz Trbovelj v Radence. Sam pravi, da je bilo med službo zlatarja in oblikovalca nakita slikarstvo hobi, danes pa je obratno…
Andrej Kosič prihaja iz sosednje Gorice, Slovenec po srcu in duši ..83-letni gospod je bil vsa leta med darovalci v Umetnikih za karitas, letos pa je bil ves teden z nami. Sam pravi, da nam je prav v takih druženjih dano spoznati človeško bogastvo….
Jurij Kravcov je bil rojen v Rusiji, v času razpada SZ se je za eno leto preselil v Bolgarijo in nato v Slovenijo, kjer je tudi ostal in ima družino. Še največkrat je med kolonijo omenil svojo triletno hčerkico…
Petar Lazarević živi v Ljubljani, odločitev, da pride na Sinji vrh je bila težka, saj je pred kratkim imela žena nesrečo, zato se je celotna družina dala skupaj, da je lahko držal obljubo.
Miloš Marc je domačin, iz Vipave, zaposlen v Mlinotestu. v koloniji Umetniki za karitas je bil pred 20 leti in skupaj smo ugotovili, da je to zgodbo pametno ponoviti, njegove slike sporočilne, ko pa je se je bilo treba predstavit, ga je zmanjkalo.
Jasna Merku prihaja iz Trsta, hči poznanega glasbenika Pavla Merkuja. Slikarka, grafičarka, ilustratorka je v koloniji Umetniki za karitas prvič. Ko smo jo vprašali kaj ob tej koloniji čuti je odgovorila: Srečna sem, da z ustvarjalnostjo osrečujem ljudi….
Zmago Modic, poznan slikar iz Ljubljane, je bil v koloniji kar dvakrat zapored leta 1996 in1997, zato se mu je zdelo samoumevno, da je povabljen kot častni gost, vendar bolezen je nepredvidljiva. Kljub temu, da je bil namesto na Sinjem vrhu v Kliničnem centru, je poskrbel, da bo slika pravočasno pripravljena za katalog. Pri dobrih namenih ni izgovorov.
Alina Asberga Nabergoj se je v Vipavo preselila, zaradi ljubezni, kot je sama rekla, iz 1800 km oddaljene Latvije. Tako je bila leta 2005 prvič udeleženka Umetnikov za karitas in med tem tudi zvesta darovalka. Ko je bila vprašana kaj je po poklicu je rekla najprej MAMA, saj ima kar štiri otroke. O umetnosti pa: umetnost je kot topel čaj, oboje vsi rabimo….
Patricija Simonič, štajerska slikarka in kiparka je v našem prostoru poznana po kipu Dečka miru, ki po zaslugi njenega  fanta Gianija postaja simbol miru. V koloniji Umetniki za karitas je prvič in pravi, da je vsakršna umetnost od človeka za človeka….
Suzana Švent je mlada slikarka. Nekoč slovenska mladinska prvakinja v šahu je danes na začetku profesionalne slikarke. Pravi, da med šahom in slikarstvom ne vidi razlike, v obeh primerih človek vstopa v igro med umetnikom in  gledalcem.

Še veliko je bilo povedanega tudi v kulturnem programu, ki so ga obogatili pevci iz Šturij in Mladi z Gore. Veseli smo bili številnih obiskovalcev; Slavko Rebec, Anamarija Stibilj Šajn in sama smo jim kolonijo osvetlili vsak iz svojega zornega kota. Začenja se drugi del Umetnikov za karitas, to je potovanje razstav. Do konca septembra so dela razstavljena na Sinjem vrhu, potem pa na Obalo, v zamejstvo, v prestolnico, na Štajersko in v Prekmurje, pa še kam…

Jožica Ličen, namestnica ravnatelja pri Škofijski karitas Koper, GSM: 041 429 713, e-pošta: [email protected].