Umetniki za karitas - sv. maša in razstava likovnih del

8.2.2020 ob 10:00 Ljubljana, stolnica Karitas, Umetnost

V počastitev Praznika slovenske kulture bo v soboto, 8. februarja ob 10. uri v Ljubljanski stolnici sveta maša, ki jo bo, ob somaševanju duhovnikov, daroval Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Ob 11. uri bo v galeriji Družina odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 24. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod geslom »Odrinimo na globoko«.

Sveto mašo in odprtje razstave bo s petjem obogatil Kvartet Radia Ognjišče in Župnijski pevski zbor iz Podnanosa, rojstnega kraja slovenske himne.

Četrto leto zapored je v počastitev kulturnega praznika na ta dan sveta maša v Ljubljanski stolnici, razstava Umetniki za karitas v galeriji Družina pa je od samega začetka projekta, to je od leta 1995. 

Avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala jubilejna - 25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom »Odrinimo na globoko«, v tem druženju je sodelovalo 84 različnih avtorjev, nastalo je 127 likovnih del, ki so iz Sinjega vrha potovala v Koper, Vipavo, Celje in Gorico. Darovi od likovnih del bodo namenjeni pomoči mladim.

Udeleženci 25. 'srebrne' mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so bili: Lojze Čemažar, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola  Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Torej pestra družba z vidika ustvarjalnosti, kot tudi iz krajev od koder prihajajo.  Za dan ali dva so se pridružili tudi člani strokovnega sveta, nekateri, kot  Silva in Azad Karim, Jože Bartolj, Lucijan Bratuš in, žal letos preminuli, Tone Seifert spremljajo kolonijo od samega začetka, prav tako tudi umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Tekom let so se pridružili še Mira Ličen, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Janez Štros in Igor Zimic ter številni drugi pomočniki. 

V Pravilniku projekta Umetniki za karitas smo geslo »Odrinimo na globoko«, ki je namenjeno razmisleku vsem nam utemeljili tako: »Geslo kolonije in  razstav 2019/2020 se navezuje na Sveto pismo, kjer je Jezus pri ribolovu vzpodbujal apostole, naj iz plitvine odrinejo na globoko. Kljub temu, da so dvomili, so ubogali in presenečeni ugotovili, da so mreže polne.

Tudi sodelavci Karitas  hvaležno sprejemamo to Jezusovo povabilo in se vedno bolj zavedamo, da je pri srečanju s človekom v stiski potreben celosten pristop. 

Drugi vidik pa je namenjen umetniškemu izražanju. Mnogi umetniki ustvarjajo to, kar vidijo, da je sprejeto v družbi, kar se  trži, kar podpira aktualna politika in moderni trendi, vendar pozabljajo, da mora pravi umetnik pogledati globoko vase in narediti to, kar duša in srce čuti. Tudi zato želi Karitas umetnike spodbujati, da ustvarjajo in svoje globine, ki je navadno odsev največjega Stvarnika.«  

Iz kataloga: Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas se od leta 1995 tretji teden v avgustu dogaja na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Tisoč metrska gora je postala zbirališče številnih likovnih delavnic, med katerimi je kolonija Umetniki za karitas posebna, saj jo navdihuje dobrodelnost. Karitas vsako leto izbere geslo kolonije, s katerim sporoča o stiskah s katerimi se srečuje in istočasno vabi k solidarnosti.

Med likovnimi umetniki je kolonija priljubljena, saj je letos doživela že srebrno obletnico in je v 25 katalogih zapisanih več kot 1.900 imen avtorjev, ki so prišli iz vseh petih celin, ustvarili so 3.000 likovnih del, od katerih je že več kot 2.600 našlo lastnike. Izkupiček pa je bil namenjen različnim projektom pomoči, ki jih Karitas izvaja: družine, otroci, brezdomni, ostareli, bolni, zasvojeni; zadnje čase pa vse bolj podpori otrokom in mladim. 

Likovna kolonija je prvi del mednarodnega projekta Umetniki za karitas, ki se nadaljuje v potovanje razstav. V vseh teh letih je bilo 340 razstav po Sloveniji, vsako leto v Gorici in Trstu, bili smo dvakrat v Rimu, trikrat v Bruslju, enkrat na Dunaju in v Sarajevu.

Glavni namen celotnega projekta, ki prerašča v gibanje je druženje umetnikov, darovanje njihovega časa in talenta, pa tudi plemenitenje družbe z umetnostjo in dobrodelnostjo. Poleg tega so razstave, ki potujejo vračilo umetnikom, ki darujejo svoj talent in svoj čas, saj marsikdo med njimi si samostojne razstave na tolikih lokacijah ne more privoščiti.

Človek ne živi samo od kruha…zato je umetnost in dobrodelnost dodana vrednost v času in prostoru. Udeleženec letošnje kolonije, akademski slikar je povedal: »Talent mi je bil darovan, zato je moja dolžnost, da del tega darujem za druge. To so samo obresti od tega kar sem dobil zastonj!« 

Tudi zato in za številne kulturne delavce in umetnike bo ob Slovenskem kulturnem prazniku v Ljubljanski stolnici zahvalna sveta maša in v galeriji Družine žlahten kulturni dogodek. 

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, [email protected] , 041 429 713.