Umetniki za Karitas v Galeriji Ars v Gorici

3.12.2014 ob 18:00 Gorica, Italija Kultura, Karitas, Umetnost

V sredo, 3. decembra 2014 bo ob 18. uri v galeriji Ars, na Travniku v Gorici odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 20. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. Razstava Umetniki za karitas v Gorici je v adventnem in božičnem času že je tradicionalna in rezultat dobrega sodelovanja z galerijo in uredništvom Novi glas.

Na prireditvi bodo v glasbenem programu nastopile Žene iz Dornberka, razstavo bo odprl urednik Novega glasa Jurij Paljk. Projekt Umetniki za karitas bo predstavila Jožica Ličen, avtorje pa likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Razstavljena bodo dela udeležencev kolonije, strokovnih sodelavcev in darovalcev. Udeleženci likovne kolonije 2014  iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska-Boge Dimovski, Silva Karim-Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver-Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen - David Ličen, Maša Bersan Mašuk-Nikolaj Mašukov, Klementina Golja-Klavdij Tutta.

Udeleženci likovne kolonije iz tujine: Sumyiko Kyohara-Jože Stražar (Švedska), Susanne Gimbel Kortan-Helmut Kortan (Avstija), Ana Marija Botteri Peruzović - Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška)
20. likovna kolonija in prodajne razstave 2014/2015 Umetniki za karitas potekajo pod geslom: »Tujec sem bil in ste me sprejeli« (Mt. 23,35).

Karitas  bo izkupiček od prodanih del namenila pomoči tujcem.

Likovna kolonije, ki vedno poteka v avgustu na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino je prvi del celotnega dogajanja in je namenjena umetnikom, ki so za ljudi v stiski pripravljeni darovati svoj čas in svoj talent. V dvajsetih katalogih Umetniki za karitas je zapisanih 1381 imen avtorjev iz domače in tuje likovne scene, nastalo je 2.132 likovnih del, od katerih jih je dve tretjini že prodanih. Namen prodajnih razstav je prenašanje sporočila o umetnosti in dobrodelnosti med širše množice; tokratna razstava Umetnikov za karitas  v Gorici je od samega začetka 215. Iz Sinjega vrha je razstava potovala v Rim, na poti nazaj pa se je za en mesec ustavila v Novi Gorici, ob Tednu karitas pa je bila del svečane akademije Škofijske karitas Koper na dvorcu Zemono pri Vipavi.  V preteklosti je bil izkupiček prodanih del namenjen stiskam, za katere smo pri Karitas smatrali, da najbolj kličejo k pomoči. Letos nas je nagovoril obisk papeža Frančiška v Lampedussi, zato smo se odločili, da opozarjamo na problematiko tujcev tudi pri nas in tudi izkupiček namenimo njim.

 

Pripravila: Jožica Ličen, GSM: 00386 41 429 713, e-pošta: [email protected]