Umetniki za Karitas v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini

7.2.2015 ob 19:00 Ajdovščina Karitas, Umetnik

V soboto, 7. februarja 2015 bo ob 19. uri v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 20. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. Razstava Umetniki za karitas je del praznovanja kulturnega praznika in se bo v prostorih Društva severnoprimorskih likovnih umetnikov predstavila prvič. Razstava je poklon številnim ustvarjalcem, ki so v dvajsetih letih ustvarjali na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Na prireditvi bo prisotne nagovoril podžupan občine Ajdovščina Mitja Tripkovič, predsednik Društva severnoprimorskih likovnih umetnikov Vladimir Bačič, v glasbenem programu bo nastopila sopranistka Pia Brodnik. Pozdravila bosta tudi ajdovska umetnika zakonca Karim, projekt Umetniki za karitas bo predstavila Jožica Ličen, avtorje pa likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Razstavo bosta odprla zakonca Vidmar iz Sinjega vrha.

Razstavljena bodo dela udeležencev kolonije, strokovnih sodelavcev in darovalcev. Udeleženci likovne kolonije 2014 iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska-Boge Dimovski, Silva Karim-Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver-Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen - David Ličen, Maša Bersan Mašuk-Nikolaj Mašukov, Klementina Golja-Klavdij Tutta.

Udeleženci likovne kolonije iz tujine: Sumyiko Kyohara-Jože Stražar (Švedska), Susanne Gimbel Kortan-Helmut Kortan (Avstija), Ana Marija Botteri Peruzović - Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška)
20. likovna kolonija in prodajne razstave 2014/2015 Umetniki za karitas potekajo pod geslom: »Tujec sem bil in ste me sprejeli« (Mt. 23,35).

Karitas bo izkupiček od prodanih del namenila pomoči tujcem.

Likovna kolonije, ki vedno poteka v avgustu na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino je prvi del celotnega dogajanja in je namenjena umetnikom, ki so za ljudi v stiski pripravljeni darovati svoj čas in svoj talent. V dvajsetih katalogih Umetniki za karitas je zapisanih 1381 imen avtorjev iz domače in tuje likovne scene, nastalo je 2.132 likovnih del, od katerih jih je dve tretjini že prodanih. Namen prodajnih razstav je prenašanje sporočila o umetnosti in dobrodelnosti med širše množice; tokratna razstava Umetniki za karitas v prostorih Lokarjeve galerije je od samega začetka 220.

Iz Sinjega vrha je septembra 2014 razstava potovala v Rim, na poti nazaj pa se je za en mesec ustavila v Novi Gorici, ob Tednu karitas je bila del svečane akademije Škofijske karitas Koper na dvorcu Zemono pri Vipavi, v božičnem času pa je gostovala v galeriji Ars v Gorici (It) od koder se je preselila v Ljubljano kar na dve lokaciji in sicer v galerijo Družina in v Državni zbor RS, od koder se ob praznovanju kulturnega praznika seli v Ajdovščini, v marcu pa v Trst.

V preteklosti je bil izkupiček prodanih del namenjen stiskam, za katere smo pri Karitas smatrali, da najbolj kličejo k pomoči (družine, otroci, matere in ženske, ljudje, ki jih je prizadel potres, ljudje, ki jih je v Bosni prizadela vojna, zasvojeni, brezdomci, brezposelni). Lansko leto nas je nagovoril obisk papeža Frančiška v Lampedussi, ki je svet pozval za pomoč tujcem in beguncem, zato smo se odločili, da opozarjamo na problematiko tujcev tudi pri nas in tudi izkupiček namenimo njim.

V 20. koloniji Umetniki za karitas je za pet dni sodelovalo devet zakonskih parov, in sicer šest iz Slovenije ter po eden iz Švedske, Avstrije in Hrvaške. Svoja dela so darovali tudi strokovni sodelavci, 21 udeležencev preteklih kolonij in 54 udeležencev dneva odprtih vrat. Tako je nastalo 152 likovnih del, od katerih jih je 26 že prodanih.

 

Pripravila: Jožica Ličen, Gsm 00386 41 429 713, e-pošta: [email protected]