Umetniki za Karitas v Mariboru

7.5.2015 ob 18:00 Maribor Karitas, Umetnost

V četrtek, 7. maja bo ob 18. uri v Galeriji Ars sacra v Mariboru (Slomškov trg 3), odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 20. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas z geslom Tujec sem bil in ste me sprejeli (Mt 23,35).

V Galeriji Ars sacra je razstava Umetniki za karitas že tradicionalna in je rezultat dobrega sodelovanja Škofijske karitas Koper in Nadškofijske karitas Maribor, Galerije Ars sacra, kakor tudi številnih umetnikov iz Maribora in okolice. Projekt Umetniki za karitas bo predstavila Jožica Ličen, avtorje pa likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Spremljajoči kulturni program bo sooblikovala vokalna skupina Radia Ognjišče. Prireditev bo povezovala ravnateljica galerije Ars sacra Milena Munda, pozdravni nagovor bo kot vsako leto pripadal dr. Ivanu Štuhecu. Obiskovalce bodo nagovorili tudi predstavniki Nadškofijske karitas Maribor. Razstavo bo odprl mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Razstava bo odprta do 26. maja 2015 po urniku galerije (ponedeljek, sreda, petek od 16.00 do 19.00; torek, četrtek, sobota od 10.00 do 12.00 ure).

Razstavljena bodo dela udeležencev kolonije, strokovnih sodelavcev in darovalcev. Udeleženci likovne kolonije 2014  iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska-Boge Dimovski, Silva Karim-Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver-Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen - David Ličen, Maša Bersan Mašuk-Nikolaj Mašukov, Klementina Golja-Klavdij Tutta.

Udeleženci likovne kolonije iz tujine: Sumyiko Kyohara-Jože Stražar (Švedska), Susanne Gimbel Kortan-Helmut Kortan (Avstija), Ana Marija Botteri Peruzović - Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška)
20. likovna kolonija in prodajne razstave 2014/2015 Umetniki za karitas potekajo pod geslom: Tujec sem bil in ste me sprejeli (Mt. 23,35). 

Karitas  bo izkupiček od prodanih del namenila pomoči tujcem.

Likovna kolonija, ki že 20 let poteka v avgustu na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino je prvi del celotnega dogajanja in je namenjena umetnikom, ki so za ljudi v stiski pripravljeni darovati svoj čas in svoj talent. V dvajsetih katalogih Umetniki za karitas je zapisanih 1381 imen avtorjev iz domače in tuje likovne scene, nastalo je 2.132 likovnih del, od katerih jih je dve tretjini že prodanih. Namen prodajnih razstav je prenašanje sporočila o umetnosti in dobrodelnosti med širše množice; tokratna razstava Umetniki za karitas  je v Mariboru od samega začetka 223.

Iz Sinjega vrha je septembra 2014 razstava potovala v Rim, na poti nazaj pa se je za en mesec ustavila v Novi Gorici, ob Tednu karitas  je bila del svečane akademije Škofijske karitas Koper na dvorcu Zemono pri Vipavi, v božičnem času  je gostovala v galeriji Ars v Gorici (It) od koder se je preselila v Ljubljano kar na dve lokaciji in sicer v galerijo Družina in v Državni zbor RS, v februarju je bila v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, v marcu pa v Peterlinovi dvorani v Trstu, v aprilu pa v Pokrajinski knjižnici v Murski Soboti.

V preteklosti je bil izkupiček prodanih del namenjen stiskam, za katere pri Karitas smatramo, da najbolj kličejo k pomoči (družine, otroci, matere in ženske, ljudje, ki jih je prizadel potres, ljudje, ki jih je v Bosni prizadela vojna, zasvojeni, brezdomci, brezposelni). Lansko leto nas je nagovoril obisk papeža Frančiška v Lampedussi, ki je svet pozval za pomoč tujcem in beguncem, zato smo se odločili, da opozarjamo na problematiko tujcev tudi pri nas in tudi izkupiček namenimo njim.

V 20. koloniji Umetniki za karitas je za pet dni sodelovalo devet zakonskih parov, in sicer šest iz Slovenije ter po eden iz Švedske, Avstrije in Hrvaške. Svoja dela so darovali tudi strokovni sodelavci, 21 udeležencev preteklih kolonij in 54 udeležencev dneva odprtih vrat. Tako je nastalo 152 likovnih del, od katerih jih je 35 že prodanih.

Pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas
GSM: 00386 41 429 713, e-pošta: [email protected]