Umetniki za karitas z geslom »Vi ste luč sveta«

6.2.2021 Ljubljana Dobrodelnost, Karitas, Umetnost

V  Galeriji Družina v Ljubljani na Krekovem trgu je v februarju postavljena razstava likovnih del, ki so nastala v 26. mednarodnili likovni koloniji Umetniki za karitas z geslom »Vi ste luč sveta«.

Razstava sovpada s praznovanjem Slovenskega kulturnega praznika. Ob tej priliki bo v soboto, 6. februarja ob 19. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja na Prešernovem trgu v Ljubljani nadškof msgr. Stanislav Zore daroval sveto mašo za kulturnike in umetnike. Neposredni prenos bo na Radiu Ognjišče.

Udeleženci 26. mednarodne likovne kolonije: Skender Bajrović, Silva Copič, Barbara Demšar, Milan Erič, Draga Davitkova Erna Ferjanič, Matej Metlikovič, Janko Orač, Viktor Šest in Breda Šturm. Častni gost: Veljko Toman. Pridružili so se: Silva in Azad Karim, Lucijan Bratuš, Mira Ličen, Jože Bartolj, Marija Efremova, Milena Gregorčič, Bogdan Soban, Janez Štros in Igor Zimic. Svoja dela so darovali tudi udeleženci preteklih kolonij in drugi darovalci.

Darovi za likovna so namenjena otrokom umetnikov, ki so zaradi epidemije ostali brez rednih dohodkov. Doslej je iz tega naslova že dobilo pomoč 15 otrok.

Razstava bo tudi v virtualni obliki na Instagramu: galerija.druzina.si. ter na spletni in Facebook strani Škofijske karitas Koper. 8. februarja vabljeni na virtualni ogled z likovno kritičarko Anamarijo Stibilj Šajn.

Letos je zaradi spoštovanja epidemioloških ukrepov potovanje razstav drugačno, zato nekaj zgodovine:

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas se od leta 1995 tretji teden v avgustu dogaja na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Tisoč metrska gora je postala zbirališče številnih likovnih delavnic, med katerimi je kolonija Umetniki za karitas posebna, saj jo navdihuje dobrodelnost. Karitas vsako leto izbere geslo kolonije, s katerim sporoča o stiskah s katerimi se srečuje in istočasno vabi k solidarnosti.

Med likovnimi umetniki je kolonija priljubljena, saj je doživela že srebrno obletnico in je v 26. katalogih zapisanih več kot 1.900 imen avtorjev, ki so prišli iz vseh petih celin, ustvarili so 3.000 likovnih del, od katerih je že več kot 2.600 našlo lastnike. Izkupiček pa je bil namenjen različnim projektom pomoči, ki jih Karitas izvaja: družine, otroci, brezdomni, ostareli, bolni, zasvojeni; zadnje čase pa vse bolj podpori otrokom in mladim.

Likovna kolonija je prvi del mednarodnega projekta Umetniki za karitas, ki se nadaljuje v potovanje razstav. V vseh teh letih je bilo 370 razstav po Sloveniji, vsako leto v Gorici in Trstu, bili smo dvakrat v Rimu, trikrat v Bruslju, enkrat na Dunaju in v Sarajevu. V galerije Družina je razstave vsako leto pod samega začetka, zadnjih pet let pa je ob kulturnem prazniku združena s sveto mašo v Ljubljanski stolnici.

Glavni namen celotnega projekta, ki prerašča v gibanje je druženje umetnikov, darovanje njihovega časa in talenta, pa tudi plemenitenje družbe z umetnostjo in dobrodelnostjo. Poleg tega so razstave, ki potujejo vračilo umetnikom, ki darujejo svoj talent in svoj čas, saj marsikdo med njimi si samostojne razstave na tolikih lokacijah ne more privoščiti.

Pri Škofijski karitas Koper smo počaščeni, da se slike, ki nastanejo v kolonijah Umetniki za karitas krasijo domove, pisarne, oltarje in tudi različne brošure in knjige. Blagoslovljen je dan, ko smo idejo dobili in jo še vedno udejanjamo, seveda s pomočjo mnogih ljudi, ki jim narod, jezik, kultura in ljubezen do bližnjega veliko pomeni.

Katalog Umetniki za karitas 2020

 

Jožica Marija Ličen,
voditeljica projekta Umetniki za karitas in ravnateljica Škofijske karitas Koper