Umrl je upokojeni goriški nadškof msgr. Dino De Antoni

22.3.2019 Gorica (Italija) SŠK, Zamejci in izseljenci
Foto: www.noviglas.eu Foto: www.noviglas.eu

V današnjem jutru, 22. marca 2019, je zadnjič zatisnil oči upokojeni goriški nadškof msgr. Dino De Antoni.

Msgr. De Antoni se je 12. julija 1936 v Chioggii, kjer je tudi opravil študije v škofijskem semenišču. Iz kanonskega prava je diplomiral na Lateranski univerzi. V duhovnika je bil posvečen 23. oktobra 1960. Papež Janez Pavel II. ga je imenoval za goriškega nadškofa in metropolita 2. junija 1999; škofovsko posvečenje je prejel 15. septembra istega leta, pastirsko službo v Gorici pa začel 26. septembra kot 15. naslednik prvega nadškofa, msgr. Karla Mihaela Attemsa. Po odpovedi škofovski službi je bil od 28. junija 2012 nekaj časa apostolski administrator nadškofije, 14. oktobra istega leta pa je postal upokojeni nadškof. Zadnja leta je rad ostal na Goriškem, tudi razpolago kot duhovnik, ki je maševal, ko in kjer je bilo potrebno.

“Don Dino”, kot so in smo mu vedno pravili, je bil že v Chioggii in nato na Goriškem izjemno priljubljen človek in škof. Znal je biti med ljudmi, rad se je z njimi srečeval in pogovarjal. Našo zemljo in ljudi je iskreno vzljubil in ostal nanjo navezan do zadnjega. Takoj ob prihodu na Goriško pred 20 leti se je približal našemu jeziku, v naših cerkvah in skupnostih se je trudil opravljati obrede v slovenščini.

Bog mu povrni za vse dobro, ki ga je naredil za goriško Cerkev. Že sedaj ga prosimo, naj kot ljubezniv oče, kakršen je vedno bil, še naprej moli zanjo in bdi nad nami vsemi!

Pogreb bo v ponedeljek, 25. marca, ob 15.30 v goriški cerkvi Srca Jezusovega, molitveno bdenje pa v soboto, 23. marca, ob 20.30 v stolnici.

V imenu Slovenske škofovske konference je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore poslal goriškemu nadškofu msgr. Readelliju sožalno pismo ter v njem izrazil hvaležnost za delo in prijateljstvo msgr. De Antonija Slovencem v gorški nadškofiji.

Povzeto po: www.noviglas.eu