Ustanova Anin sklad s piknikom družin vstopila v praznovanje 15. obletnice delovanja

21.7.2013 Dolenjske Toplice Cerkev v Sloveniji, Družina
Piknik družin Ustanove Anin sklad - Foto Anin sklad Piknik družin Ustanove Anin sklad - Foto Anin sklad

V Dolenjskih Toplicah je v nedeljo, 21. julija 2013, potekal piknik družin Ustanove Anin sklad, ki se ga je udeležilo okrog 700 ljudi oziroma približno 95 družin. S tem dogodkom se je začelo tudi praznovanje letošnje 15-letnice delovanja omenjene dobrodelne, nevladne, neprofitne in nepolitične ustanove. Srečanje, ki je nosilo geslo Družina v letu vere, se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval provincial frančiškanov in predsednik strokovno-nadzornega sveta Aninega sklada p. Stane Zore.

V svojem nagovoru družinam je dejal, naj sedijo na vhodu svojega doma in naj vanj spustijo samo tiste goste, ki prihajajo s sporočilom miru. Predsednica uprave Aninega sklada Marija Štebernc pa dejala, da »so na teh srečanjih res samo tisti, ki radi pridejo in se vsakega srečanja znova in znova veselijo. Je neko posebno vzdušje, ki ga je pravzaprav težko opisati z besedami«. Popoldanski program je med drugim vključeval tudi kopanje v odprtem bazenu, aktivnosti s športnimi animatorji, voden pohod po gozdni učni poti in druge dejavnosti.

Ustanovo Anin sklad so konec leta 1998 ustanovili redovniki in redovnice. Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. Vanjo je vključenih preko 350 družin, ki imajo skupaj približno 2000 otrok. Pater Zore je v nagovoru po evangeliju dejal, da naj bodo starši pazljivi, koga spuščajo v svojo hišo. »Sedi pri vhodu svojega šotora, da boš naprej spustil samo tiste goste, ki v tvoj dom prihajajo s sporočilom miru, ki v tvoj dom prinašajo blagoslov, ki v tvoj dom prinašajo dobroto. Na poseben način morate pri vhodu svojega šotora sedeti starši zato, da boste v dom svoje družine v resnici povabili samo tiste goste, ki bodo oblikovali vas in vaše otroke v vedno bolj zrele, samostojne in svobodne ljudi,« je dejal zbranim družinam p. Strane Zore.

Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc je izrazila veselje, da sklad deluje s pomočjo dobrotnikov že skoraj 15 let. Na delovanje gleda s hvaležnostjo do vseh tistih, ki tako vztrajno in skrbno podpirajo delovanje Aninega sklada. »Potem s hvaležnostjo Bogu, da daje vedno nove navdihe in dobre sodelavce. In ponosna sem, da smo vsi skupaj, tudi v težkih trenutkih, vztrajali in zaupali, da dobro vedno zmaguje. V veliko veselje in zadoščenje mi je, ko opazujem družine, ki so vse od začetka naše članice in so otroci v družine prihajali in prihajali, odraščali in mnogi že odrasli, se že poročili in imajo že svoje družine. Tako da imamo tudi pri Aninem skladu že kar nekaj podmladka. Poseben blagoslov za sklad pa so tudi duhovniški poklici. Iz naših družin so že trije duhovniki,« je povedala Šterbenčeva in dodala, da so tovrstna srečanja med družinami zelo dobro sprejeta. S srečanji je zelo zadovoljna zato, ker »vidim, da se družine srečanj udeležujejo zelo rade, da se veselijo druženja, skupnih iger, skupnih navihanosti, če hočete, ko vidim, da niso usmerjeni samo k temu kaj prejmejo, da se bodo lepo imeli, ampak se trudijo, da se čim več pogovarjajo, da navežejo medsebojne stike in se pogovorijo o težavah s katerimi se srečujejo, si izmenjujejo izkušnje in tudi marsikatero materialno dobrino (obleko, obutev, otroške vozičke itd.). Vedno, kadar vidim, da so družine vesele, zadovoljne, sem zadovoljna tudi jaz.« Ob robu družabnega dogodka se je sestal tudi strokovno-nadzorni odbor Aninega sklada, ki je začrtal smernice za praznovanje letošnje 15-letnice delovanja.

Članica strokovno nadzornega sveta s. Cveta Jost je v imenu ustanovitelja poudarila, da sestre usmiljenke vedno z veseljem priskočijo na pomoč družinam Aninega sklada. Da so ta srečanja zelo dobrodošla, je dejala mati devetih otrok Metka Šolar iz Selške doline. Dodala je, da gre za srečanja družin, ki se soočajo s podobnimi problemi a jih tudi na tovrstnih srečanjih veliko rešijo. Zbrane je nagovorila tudi poslanka Državnega zbora Iva Dimic (NSi). V nagovoru je dejala, da družina v današnjem času postaja vedno bolj pomembna. »Pomembno je, da ohranjamo to našo tradicionalno družino, družino z mamo, očetom in otroci,« je dejala Dimičeva.

Besedilo je pripravil in posredoval Alen Salihović.


 

Dodatne informacije dobite na sedežu Aninega sklada na Poljanski cesti 6 v Ljubljani pri gospe Mariji Šterbenc, GSM: 051/317–533, e-naslov: [email protected], spletna stran: http://anin-sklad.rkc.si/ ali pri Alenu Salihoviću, GSM: 051/685–661.