Ustanovitev Zveze samostanov Marije, Kraljice Slovencev

28.9.2019 Katoliška cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, Redovništvo

Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja je glede na določbe instrukcije Cor Orans, ki uveljavlja smernice apostolske konstitucije Vultum Dei quaerere o življenju v ženskih kontemplativnih samostanih, dne 28. septembra 2019 ustanovila Zvezo samostanov Marije, Kraljice Slovencev. Ta povezuje štiri samostanske skupnosti: klariške samostane v Nazarjah, Dolnicah in Turnišču ter karmel v Mirni Peči.

Po opravljenih predhodnih glasovanjih v posameznih samostanih je bilo 25. novembra 2019 v Nazarjah izvoljeno vodstvo zveze. Za predsednico so sestre izbrale s. M. Katarino Ambrož OSC, opatinjo samostana Brezmadežne sester klaris v Nazarjah. Za svetovalke zveze so bile izvoljene s. Mirjam Rovtar OCD iz Karmela Marije Kraljice angelov v Mirni Peči, s. M. Jozefina Petrič OSC iz samostana Jezusovega in Marijinega Srca sester klaris v Dolnicah, s. M. Angela Visočnik OSC iz klariškega samostana Marije Matere Cerkve v Turnišču. Kot dodatna svetovalka in ekonoma Zveze je bila izvoljena s. M. Karolina Zalokar OSC.

Za asistenta zveze ad nutum Sanctae Sedis je kongregacija imenovala dr. Mateja Pavliča.

Namen zveze samostanov je pospeševati kontemplativno življenje v zvestobi lastnemu redovnemu pravilu, hkrati pa med včlanjenimi skupnostmi zagotavljati vsestransko sestrinsko pomoč in sodelovanje, predvsem na področju stalne formacije sester in njihove duhovne povezanosti. Lastno pravo redovnih skupnosti pri tem ostaja v celoti v veljavi. Predsednica skupaj s svetom zveze spremlja življenje samostanskih skupnosti ter enkrat letno Svetemu sedežu pošlje poročilo o stanju zveze.

Novo zvezo priporočamo v molitev z voščilom iz odloka o ustanovitvi, naj »bodo sestre te zveze z molitvijo in darovanjem sebe še naprej v Cerkvi in za Cerkev pričevalke bogastva in lepote povezanosti z Bogom v kontemplaciji in zbranosti«. 

 

Dr. Matej Pavlič, asistent Zveze