V Dolenjskih Toplicah poletni piknik družin Aninega sklada 2015

26.7.2015 Dolenjske Toplice Družina, Cerkev v Sloveniji, SŠK

 

Ustanova Anin sklad (AS) pripravlja v nedeljo, 26. julija 2015, v piknik centru Dolenjskih Toplic srečanje družin, ki bo potekalo pod geslom "Predvsem bodite dobri: Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi" (Henri Lacordaire). Srečanje se bo ob 10. uri začelo s sveto mašo, ki jo bo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Popoldanski program bo med drugim vključeval kopanje v odprtem bazenu, aktivnosti s športnimi animatorji, voden pohod po gozdni učni poti in druge dejavnosti.

Letošnje že 17. druženje v Dolenjskih Toplicah bo znova povezalo več sto ljudi, lani se je srečanja udeležilo približno 700 ljudi iz več kot 90 družin. Udeleženci se bodo zbrali med 9. in 10. uro, sledila bo sveta maša, ki jo bodo oblikovale sestre usmiljenke skupaj z animatorji. Družine Aninega sklada bo pri maši nagovoril škof msgr. Andrej Glavan, ki se je lani v Vatikanu udeležil izredne sinode o družini. Njegove besede bodo gotovo vzpodbuda družinam z več otroki. Po maši bodo predstavniki staršev škofa msgr. Glavana seznanili tudi z najpogostejšimi težavami številčnih družin.

Popoldne bo program namenjen kopanju v bazenih, druženju, športnim igram, delavnicam, medsebojnemu spoznavanju družin, izmenjavanju izkušenj in drugim dejavnostim.

Srečanje, ki je v prvi vrsti namenjeno družinam Ustanove Anin sklad je tudi priložnost za srečanje z dobrotniki in podporniki. Število teh v zadnjih letih upada, kljub temu si člani uprave in strokovno nadzornega sveta ves čas prizadevajo pridobiti nove dobrotnike, ki jim ni vseeno za družine z več otroki.

Za letošnje interno glasilo Anine drobtinice, je nekdanji predsednik strokovno nadzornega sveta, danes ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore družinam AS zapisal naslednje vzpodbudne besede: "Vem, da ima Cerkev, v kateri živijo takšne družine, prihodnost. Voda v krstnih kamnih se ne bo posušila. Nedeljske maše bo še naprej bogatil (nekatere morda tudi motil, pa kaj zato) otroški jok in zvedavost najmanjših. Veroučne učilnice ne bodo ostajale prazne in zaradi tega tudi knjige prvoobhajancev, birmancev in poročenih ne zaprte. Vaše sprejemanje življenja rodi sadove na tolikih področjih: ne samo v Cerkvi, tudi v družbi in državi. Zato sem ponosen na vas, dragi starši družin Aninega sklada. Zahvaljujem se vam za pričevanje upanja in poguma. Naj se to pričevanje še naprej širi v naš način razmišljanja, v naš narod, v vse naše ljudi. Vsi potrebujemo pričevanje optimizma in upanja, vere in poguma."

 

Program srečanja:

9.00 - 9.45 - zbiranje
10.00- sveta maša, ki bo daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan
11.30 - 12.20 - kosilo
12.30 - 13.15 - predavanje "Kako lahko zaslužim z domačimi izdelki in pridelki"
12:30 - naprej - bazen, športne igre, sprehod ali preprost pogovor v gozdičku
17:30 - program "Samo naš in za nas!" - Družine se predstavijo s svojimi točkami.
19.00 - sklep poletnega srečanja družin Aninega sklada

 

Več o Ustanovi Anin sklad

Ustanova Anin sklad je dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova. Konec leta 1998 so jo ustanovili redovniki in redovnice. Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. V Sloveniji se srečujemo z dejstvom, da število rojstev zaskrbljujoče upada. Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati staršem pri načrtovanju in uresničevanju srečnih in večjih družin. Sklad vključuje preko 350 družin, ki imajo skupaj približno 2000 otrok.

Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti precej omejene. Pomaga na različne načine, kot so svetovanja, iskanja zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravlja pa tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, je takšno druženje in kopanje zanje eden od prijetnejših trenutkov.