V Frankfurtu prvič predstavljena papeževa knjiga o Jezusovem otroštvu

10.10.2012 Frankfurt (Nemčija) Papež Benedikt XVI.
Naslovnica tretjega dela papeževe knjige Jezus iz Nazareta Naslovnica tretjega dela papeževe knjige Jezus iz Nazareta

FRANKFURT (sreda, 10. oktober 2012, RV) – Danes se je v Frankfurtu začel mednarodni knjižni sejem, ki bo trajal do nedelje, 14. oktobra. Na tem dogodku bo javnosti prvič predstavljen tretji del knjige papeža Benedikta XVI., ki nosi naslov Jezus iz Nazareta. Gre za zadnji del trilogije. Prvi del, ki govori o Jezusovem življenju od krsta do njegove spremenitve na gori Tabor, je izšel leta 2007. Lansko leto je izšel drugi del, posvečen Jezusovi poti od vhoda v Jeruzalem do vstajenja. Tretji del pa govori o Jezusovemu otroštvu.

Trenutno se knjiga iz izvirnika v nemščini prevaja v dvajset jezikov, saj bo, kot je načrtovano, izšla istočasno v 32 državah, in sicer predvidoma bred božičem. Napisana je v preprostem in doslednem jeziku. Kot je rečeno v predstavitvi knjige za sejem v Frankfurtu, bo delo nedvomno vzbudilo nove teološke razprave. Avtor bralca namreč vabi, da si zastavi ključna vprašanja, kot so: »Je vse to, kar je bilo rečeno, resnično? Ali zadeva prav mene? In če me, na kakšen način?« S temi vprašanji se knjiga tudi začenja. Nanašajo se na dvome, od kod prihaja Jezus. To pa je vprašanje, ki spremlja zgodovino človeka skozi vse generacije. Zastavili so si ga že modri z Vzhoda, ki predstavljajo vznemirjenost v človeškem srcu, ko le-to išče tisto resnico, ki edina lahko vodi do prave radosti.
Benedikt XVI. v evangeljski pripovedi o Jezusovem otroštvu odkriva teološke korenine te radosti. V besedilu bralca vodi tako, da ta odkrije, kako evangelij ni pripoved o preteklosti, temveč pripada sedanjosti in sodobnemu človeku. Ko tako govori o dogodkih, kot so Marijino oznanjenje, Jezusovo rojstvo ali poklon svetih treh kraljev, govori o sedanjosti. Danes smo skupaj s kralji pred otrokom in njegovo materjo. Danes se sprašujemo o pomenu tistega srečanja in o tem, kako je neka žena lahko Bogu odgovorila z »da« in se mu popolnoma zaupala.

 

Ta knjiga je torej pripoved o radosti, ki se je z Jezusovim rojstvom razodela v siromaštvu neke votline. Za vernika je ta knjiga tudi spodbuda, da bi bolje in v globini spoznal vzroke za svojo vero. Obenem pa avtor prijateljsko nagovarja vsakogar, ki tako kot trije modri nemirno išče resnico in se sprašuje, od kod prihaja Jezus. Papež Benedikt XVI. v predgovoru tretjega dela knjige Jezus iz Nazareta piše, da tako kot v prvih dveh delih trilogije tudi tokrat izhaja iz evangeljske pripovedi. In sicer iz odlomkov v Matejevem in Lukovem evangeliju. Vendar pa po avtorjevih besedah ne gre za »tretji del« trilogije, temveč za nekakšno »majhno predsobo« k prvima dvema deloma knjige o liku in sporočilu Jezusa Kristusa.

Papežev namen je doseči sodobnega človeka. Kot je zapisal že v predgovoru drugega dela, skuša omogočiti, da bi se »zazrli v Jezusa evangelijev in mu prisluhnili«. To namreč lahko »vodi do srečanja«, obenem pa se preko poslušanja »v občestvu z Jezusovimi učenci vseh časov lahko doseže tudi gotovost o zgodovinskem liku Jezusa«. Sveti oče je v drugem delu nato še podrobneje pojasnil svojo namero: »Upam, da mi je bilo podarjeno približati se liku našega Gospoda na način, ki more pomagati vsem bralcem, ki se hočejo srečati z Jezusom in mu verovati.«

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.