V imenu Boga, ustavite se! – Poziv k miru v Ukrajini

24.2.2022 Evropa CCEE, Mir, Evropa
Nadškof msgr. Gintaras Grušas - Foto: Vatican Media Nadškof msgr. Gintaras Grušas - Foto: Vatican Media

Iz Firenc, kjer poteka srečanje Sredozemlje kot meja miru, njegova ekscelenca msgr. Gintaras Grušas, nadškof Vilne in predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), iskreno poziva k miru v Ukrajini.

Cerkve v Evropi odločno obsojajo dogodke, ki so se ponoči zgodili v Ukrajini. Skupaj moramo ukrepati, odločno narediti konec ruski agresiji in storiti vse, kar je mogoče za zaščito nedolžnih žensk, mož in otrok: v imenu Boga, ustavite se!

Mednarodna skupnost, še zlasti Evropska unija, mora napeti vse sile, da zaustavi konflikt in bo orožje odstopilo mesto dialogu in pogajanjem ter tako zaščitila mednarodno pravo, neodvisnost in teritorialno suverenost Ukrajine. Prizadevati si moramo za konec vojne, ki bi se iz Ukrajine lahko neizbežno razširila na sosednje države in ogrozila celotno Evropo.

Evropski škofje in krščanske skupnosti molimo za žrtve tega konflikta in njihove družine ter izražamo bližino vsem, ki trpijo zaradi teh nasilnih dejanj. Pridružujemo se papežu Frančišku, ki poziva k molitvi in postu za mir: »Kraljica miru, obvaruj svet pred norostjo vojne.«

Firence, 24. februar 2022

Njegova ekscelenca msgr. Gintaras Grušas
Nadškof Vilne in predsednik CCEE