V Kopru je pretekli konec tedna potekal »Forum za dialog in mir na Balkanu«

17.6.2023 Koper Forum dialog

V Kopru je pretekli konec tedna potekal »Forum za dialog in mir na Balkanu«, ki sta ga pripravila Slovenska škofovska konferenca in koprska škofija.

S tem pomembnim dogodkom se je Slovenska cerkev po besedah predsednika Slovenske škofovske konference, dr. Andreja Sajeta, vključila v prizadevanje papeža Frančiška in vesoljne Cerkve pri skupnem naporu za mir, še posebej na Balkanu in v Evropi.

Škof Saje je po končanem Forumu izrazil veselje, da je bil odziv zelo velik, saj so se srečanja udeležili predstavniki večine velikih skupnosti z Balkana in širše okolice, s tem pa smo pokazali Evropi in svetu, da imajo prav verske skupnosti posebno in veliko vlogo pri gradnji miru.

Forum za dialog in mir na Balkanu se je začel v soboto, 17. junija dopoldne v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Sodelovali so voditelji Katoliške cerkve, Pravoslavnih in Luteranskih cerkva ter islamske in judovske skupnosti iz Slovenije in Balkana. Posebno težo je dogodku dodala prisotnost kardinala Pietra Parolina, vatikanskega državnega tajnika, ki je na Forumu za mir zastopal papeža Frančiška, ter predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar, ki je udeležence nagovorila ob začetku Foruma.

Dogajanje se je nadaljevalo popoldne, ko je v samem centru Kopra sledil kulturni dogodek z naslovom »Mladi za mir«, ki so ga pripravili mladi iz različnih verskih skupnosti iz Slovenije in Balkana. Mladi so spregovorili o svojem hrepenenju po miru in skozi glasbo, kulturne točke in ples pokazali voljo, da so tudi oni pripravljeni delati za mir v svojih okoljih. Dan se je sklenil z večernim slovesnim orgelskim koncertom s solisti v koprski stolnici.

Forum za mir se je naslednji dan zaključil s slovesno sveto mašo, ki jo je ob somaševanju škofov in duhovnikov vodil kardinal Pietro Parolin. V homiliji je posredoval papežev blagoslov, slovenske vernike spodbudil k pogumu ter izrazil upanje, da bi Forum za dialog postal pomembno znamenje gradnje miru in sožitja med narodi.

Medreligijsko srečanje v Kopru je bilo po besedah soboškega škofa Petra Štumpfa »najpomembnejši geostrateški dogodek v Sloveniji, ki se je kadarkoli zgodil na naših tleh.« Pomeni pomenljivo iztočnico za nadaljevanje dialoga in iskanje skupnih poti do miru na Balkanu in tudi v Evropi in svetu.

Tiskovni urad SŠK