V Stični potekala 40. Stična mladih

Foto: Stična mladih Foto: Stična mladih

V cistercijanskem samostanu v Stični je 18. septembra 2021 poteko tradicionalno srečanje katoliške mladine Stična mladih.

Dopoldanski del je minil v znamenju svete maše, ki jo je daroval predsednik Urada za mlade pri SŠK in mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, poleg njega pa sta zbrane nagovorila tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich in predsednik republike Borut Pahor. Popoldanski del Stične je minil v znamenju delavnic, dogajanje pa se je sklenilo z večernim koncertom.

Srečanje se je začelo, ko je več tisoč mladih pozdravilo predsednika republike Pahorja, ki se je že petič udeležil tega enodnevnega festivala, ki mladim med 13. in 30. letom starosti ponuja izkušnjo skupnosti, sodelovanja, medsebojne pomoči ter prenosa znanja in izkušenj, prostovoljce in prostovoljke Stične mladih pa je predsednik Pahor konec decembra 2017 sprejel tudi v Predsedniški palači.

Mlade je v pridigi nagovoril nadškof Alojzij Cvikl, ki so se mu ob oltarju pridružili sobratje v škofovski službi, na čelu s predsednikom SŠK msgr. Stanislavom Zoretom. Nadškof Cvikl je mladim dejal: "Dragi zbrani, zelo me veseli, da ste zbrali pogum in se v dokaj zapletenih okoliščinah udeležili tega srečanja. Vi spadate med tiste, ki so odgovorili na izziv papeža Frančiška, obuli gojzarje ter vstali z udobnega domačega kavča in se podali na pot. Samo tako, da na izziv odgovorimo s pogumnim korakom, lahko kaj premaknemo in spremenimo. Hvala vam za to pričevanje in pogum."

Msgr. Cvikl je nadaljeval, da mladi v Stični pričujejo za pogum. "Nihče vas ni prisilil, da pridete sem. Niste se ustrašili, niste se potegnili nazaj in ostali doma, ampak ste izbrali pot utrjevanja korakov v hoji za Gospodom. Zato smo danes tukaj, ker verjamemo, da nas tudi danes Gospod vabi na pot skupaj z Njim. Verujemo, da je Bog ljubezen, da je konkreten, ker je tudi ljubezen konkretna, ki želi prodreti v srce in ga osvojiti. To je darujoča ljubezen, ki tudi mene vabi k darovanju. Potrebno je imeti pogum, da sprejmemo to ljubezen, potem se začne pisati novo obdobje v mojem življenju."

Predsednik Pahor je ob 40-letnici tradicionalnega srečanja katoliške mladine vročil Zahvalo predsednika Republike Slovenije za dolgoletno dragoceno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti. V imenu Stične mladih jo je prevzela Klara Rogina, koordinatorka tega vseslovenskega mladinskega srečanja. Klara se je predsedniku zahvalila za prejeto priznanje in vsem, ki so v 40 letih mladim pomagali rasti v veri in jih spremljali na duhovnem področju njijovega življenja. "Naj bo Stična mladih iskra, ki bo v vas prižgala ogenj in vas spodbudila, da boste ta ogenj širili še naprej," je dejala.

Več na: