V Vatikanu od 10. do 12. junija jubilej za bolnike

10.6.2016 Vatikan Jubilej usmiljenja, Bolnik

V okviru jubilejnega leta usmiljenja bo posebno srečanje namenjeno tudi bolnikom, invalidom in osebam z motnjami v razvoju. Jubilej za bolnike in invalide se začne 10. junija in bo trajal do nedelje, 12. junija 2016. Program so na tiskovnem uradu Svetega sedeža danes predstavili predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije Rino Fisichella ter José Octavio Ruiz Arenas in Graham Bell, tajnik in podtajnik dikasterija.

Tudi tokratni jubilej se bo začel z romanjem po Ulici sprave od Angelskega gradu proti vatikanski baziliki, da bi se udeleženci jubileja lahko z molitvijo pripravili za prestop svetih vrat. Jutri popoldne bo v eni od rimskih cerkva imel katehezo gluhonemi p. Ciryl Axerold, duhovnik redovne skupnosti redentoristov, ki je po svojem življenjskem pričevanju in delu z gluhonemimi osebami znan po vsem svetu, še posebej na Kitajskem, v Združenem kraljestvu in Južni Afriki. Kateheza bo odprta za vse, še posebej pa seveda namenjena gluhonemim osebam.

Sobota bo zaznamovana z dvema dogodkoma. Dopoldne bo za bolnike in invalidne osebe potekal niz katehez z naslovom 'Usmiljenje, izvir veselja'. Kateheze bodo pripravljene v različnih cerkvah in v več jezikih. Za italijansko govoreče udeležence z motnjami v duševnem razvoju bo pripravljena ''simbolična kateheza'' s preprosto dramatizacijo evangeljskega odlomka in molitvijo. V soboto zvečer pa bo v vatikanskih vrtovih potekala zabava z naslovom 'Onkraj ovire'. Bolnike, invalide in osebe z različnimi motnjami v razvoju bodo zabavale znane italijanske osebnosti iz sveta zabave, glasbe in televizije. Nastopili bodo različni pevski zbori, v katerih pojejo osebe z motnjami v razvoju, tudi gluhi.

Jubilej se bo sklenil v nedeljo s sveto mašo, ki jo bo daroval papež Frančišek. Pri bogoslužju bodo sodelovali sami bolniki in osebe z motnjami v razvoju: prvo berilo bo brala invalidna oseba, drugo berilo bo v Braillovi pisavi bralo slepo dekle, med diakoni bo gluha oseba, med ministranti pa bosta deček z downovim sindromom in deček z motnjo v duševnem razvoju.

Vir: Radio Vatikan.