Vabilo na novinarsko konferenco ob svetovnem dnevu možganske kapi

29.10.2018 ob 11:00 Bolnik, Dobrodelnost, Marija, Molitev, SŠK, Zdravje

V ponedeljek, 29. oktobra 2018, bo v dvorani Term Šmarješke Toplice ob 11. uri novinarska konferenca ob svetovnem dnevu možganske kapi pod geslom Prisluhnimo in ukrepajmo, dokler ne bo prepozno.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

  • dr. Marjanca Božič, nevrologinja iz SB Novo mesto,
  • prim. Tatjana Erjavec. dr. med, internistka in podpredsednica Združenja CVB Slovenije,
  • mag. Jelka Janša, delovna terapevtka na Nevrološki kliniki v Ljubljani,
  • dr. Janez Gril, predstavnik Katoliške Cerkve,
  • g. Milan Čuček, predsedniku Združenja CVB ter
  • g. Ivan Umek, bolnik z možgansko kapjo.

IZJAVE UDELEŽENCEV

V Sloveniji vsak dan utrpi možgansko kap več kot 10 oseb. Najmanj desetim ljudem in njihovim svojcem bo to, na tak ali drugačen način, spremenilo življenje. Ocenjujejo, da bo zaradi staranja čez 10 let možgansko kap utrpelo za 34 % več ljudi. Ker bo zaradi učinkovitejšega zdravljenja in boljše oskrbe tudi preživetje večje, lahko pričakujemo množico oseb po možganski kapi, ki bodo potrebovali pomoč in podporo različnih strokovnjakov na vseh nivojih zdravstvene in socialne službe.

85 % bolnikov se iz bolnišnic vrača v domače okolje. Brez tuje pomoči jih lahko živi le 47 %. Bolniki in njihovi bližnji, so ob vrnitvi v domače okolje postavljeni v drugačne, zanje nove vloge, soočeni s spremenjenimi zahtevami in pričakovanji. 

Čim več koristnih informacij je potrebno posredovati vsem ljudem, tudi tistim v najbolj oddaljenih in najmanjših krajih. Zato so v Združenju bolnikov s CVB Slovenije za sodelovanje zaprosili Slovensko škofovsko konferenco.

Po slovenskih cerkvah bodo zato v ponedeljek, 29. oktobra 2018, prebrali sporočilo o ozaveščanju nevarnosti možganske kapi. Zvonovi slovenskih cerkva bodo na dan svetovnega dneva možganske kapi zvonili, da bi pri ljudeh spodbudili zavedanje o možganski kapi. 

Zato bodo pred nekaterimi cerkvami na Dolenjskem člani združenja CVB, v nedeljo, 28. oktobra, ljudem preventivno merili in jih učili meriti srčni utrip. Dajali bodo tudi informacije o dejavnikih tveganja in prepoznavanju prvih znakov možganske kapi (GROM).

 

Dodatne informacije lahko dobite na Združenju bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, Linhartova 51, 1000 Ljubljana, e-mail:[email protected] ali telefon: 01 475 82 51.