Vabilo na odprtje mednarodne razstave Dediščina Cirila in Metoda. Načrt za Evropo

16.3.2019 ob 19:00 Bovec Evropa, Kultura, Izobraževanje

Društvo Ars Bovec, Buški gamsi in Deželni Kulturni Center Studium iz Gorice (Centro culturale Regionale Studium di Gorizia) vabijo na otvoritev razstave o sv. Cirilu in Metodu, ki bo v Bovcu v soboto, 16. marca 2019, ob 19. uri v cerkvi Device Marije v Polju.

Razstavo je v okviru Kulturnega centa Studium pripravil g. Sergio Pellegrini iz Gorice (Italija) in je bila prvič predstavljena na goriškem gradu 21. novembra 2007. 

Ideja za postavitev te razstave se je porodila ob širitvi Evropske unije: 1. maja 2004 so v EU vstopile Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska in Slovenija. S 1. januarjem 2007 pa še Bolgarija in Romunija. S temi dogodki so se na lokalni ravni odprle nove možnosti za sodelovanje med Gorico in Novo Gorico, na širši ravni pa med evropskimi narodi, ki so bili do padca Berlinskega zidu (1989) med seboj ločeni. Pri pripravi razstave je Kulturni Center Studium sodeloval tudi s slovenskimi in slovaškimi institucijami ter strokovnjaki. 

Poljudna in didaktična razstava skuša preko fotografij in besedila v italijanskem in slovenskem jeziku, prikazati Ciril-Metodovo dediščino. A ne le to - namen razstave, Dediščina Cirila in Metoda. Načrt za Evropo, je spodbuditi razmišljanje o naši identiteti, o situaciji v kateri se je znašla Evropa, pa tudi o novih priložnostih Evrope. Totalitarni režimi 20. st. so Evropo zapeljali daleč proč od krščanskih korenin in dediščine sv. bratov Cirila in Metoda. Je po padcu Berlinskega zidu vse v najlepšem redu? Drži geslo: »Včeraj razdeljeni, danes zedinjeni«? Janez Pavel II. je l. 1980 sv. brata Cirila in Metoda, ob sv. Benediktu, razglasil za sozavetnika Evrope. Kaj sv. brata Ciril in Metod Evropi, ki je ponovno razcepljena in v krizi, sporočata danes? Dihamo z »obema polovicama pljuč«? Je mogoče živeti v miru, četudi smo med seboj različni – pod kakšnimi pogoji?

Sergio Pellegrini, direktor in srce Kulturnega Centra Studium iz Gorice, je sodeloval tudi pri pripravi razstav o Galileju, sv. Štefanu Ogrskem, Dostojevskem… V preteklosti je organiziral številna predavanja in srečanja. Mnogi se spominjajo srečanj v okviru gibanja Comunione e liberazione (Občestvo in osvoboditev), ko je v Slovenijo prihajal Francesco Ricci… Svoja prizadevanja je Sergio predstavil v treh zbornikih, ki so dokument o prizadevanjih vseh vpletenih v mednarodna srečanja na krščanskih temeljih. Z vsemi temi prizadevanji Sergio stopa po poteh sv. bratov in je njun resnični častilec. V župnijski cerkvi sv. Jožefa Delavca v Gorici, na njegovo pobudo, visi imenitna slika sv. bratov. Poleg tega, da je o Cirilu in Metodu pripravil razstavo,je izdal tudi katalog razstave. Sergio je tudi pobudnik za postavitev spomenika, ki je postavljen na meji med Italijo in Slovenijo. Z italijanske strani proti Sloveniji sta upodobljena sv. brata Ciril in Metod, s Slovenske strani proti Italiji pa sv. Benedikt. Načrt za spomenik je napravil slikar Paolo Orlando, delo pa so izvedli mladi izdelovalci mozaikov iz Spilimberga (Associazione Skultura 2001). 

Ogled razstave: ob četrtkih in nedeljah med 17. in 19. urodo 7.4.2019, ter po dogovoru: Zoran Kašca; 031 643 147. 
Kontakt: Bogdan Vidmar: 051 323 165.

Društvo Ars Bovec