Vabilo Slovenske karitas za postni čas 2017

1.3.2017 Akcija, Karitas, Post

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska karitas je za letošnji post enako kot v preteklem letu pripravila tri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih JV Evrope in vabilo k poglobitvi postnega časa.

Preventivna spodbuda 40 dni brez alkohola 

Letos spodbuda nosi podnaslov »Izberi prav. Bodi z mano.« Geslo nas v pastoralnem letu družine spodbuja, da bi vsak dan znova, še posebej pa v postu, izbrali in se odločili za bogastvo, globino odnosov in povezanost z našimi najbližjimi. Vabimo, da se akcije udeležite osebno ali kot župnijska skupnost in v postu v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, ne uživate in ne strežete alkohola. Lahko še posebej spodbudite tudi ŽPS in člane drugih skupin v župniji, da se osebno pridružijo povabilu.

Tokratna postna spodbuda se bo začela na pepelnično sredo, 1. marca, in zaključila na veliko soboto, 15. aprila 2017.

Povabljeni ste na romanja v tri romarska središča, ki bodo še posebej namenjeni v spodbudo vsem, ki sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola in v podporo vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola:

  • Brezje – v soboto, 4. marca s pričetkom ob 10.00 s sveto mašo, 
  • Sveta Gora – v nedeljo, 26. marca zbiranje ob 14.00 na prvi postaji križevega pota in nadaljevanje s sveto mašo ob 16.00,
  • Turnišče – v nedeljo, 19. marca s pričetkom ob 15.00 s sveto mašo, ki jo bo daroval Jože Hozjan, predsednik Škofijske karitas Murska Sobota.

Dobrodelna akcija za pomoč JV Evropi

V postnem času letos že desetič nadaljujemo z akcijo Ne pozabimo, preko katere škofijske Karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v bližnjih balkanskih državah. V Srbiji Karitas pomaga preko 700 družinam s paketi s hrano in higienskimi pripomočki ter z nego starejših na domu. V BiH podpiramo delovanje ljudske kuhinje v Sarajevu za dnevni obrok 230 oseb ter pri nakupu materiala in obnovi hiš revnim družinam ob pomoči mladih prostovoljcev iz Slovenije. V Makedoniji pomagamo 550 gospodinjstvom z osnovnimi potrebščinami in podpiramo ljudsko kuhinjo. V Gramshu v Albaniji podpiramo nakup zdravil in sanitarnega materiala za preko 1.300 oseb, ki pridejo po pomoč v ambulanto ali pa so deležni nege na domu ter pri popravilu in opremi hiš najrevnejšim družinam. Veseli bomo vaše podpore in pomoči, da bomo tudi letos lahko skupaj prinesli upanje ljudem v sosednjih državah.


Poglobimo postni čas

V letošnjem postu se želimo še posebej povezati z družinami, ki na različne načine trpijo in so preizkušene. V ta namen smo na Slovenski karitas pripravili gradiva za oblikovanje svetih maš ob petkih ali drugih dneh posameznega tedna z vabilom k razmišljanju o vseh stran poteh in težavah, ki se lahko zgodijo v naših družinah, predvsem pa s spodbudo odprtosti do vseh preizkušenih. Prav tako bo na voljo posebej za to pripravljen križev pot ljudi v stiski, gradivo za zakonske skupine z naslovom: Kako oznanjava in gradivo za župnijske Karitas: Sprejemanje krhkosti naših družin. Dodatno pa bo na spletni strani na voljo tudi križev pot Družin iz obrobja, Karla Gržana.

Tako nas v letošnjem postu še posebej nagovarja papež Frančišek, ki nas preko posinodalne apostolske spodbude Radost ljubezni pošilja k tistim ranjenim in neurejenim sosedom, ki so drugačni, ki morda ne spadajo v naš okvir norm in predpisov. Kliče nas, da poklonimo delček radosti in ščepec ljubezni svojemu bližnjemu…


Za dodatne informacije se lahko obrnete na Slovensko karitas na tel. 01/300 59 60, e-pošta: [email protected] ali na spletno stran: www.karitas.si/post.