Vabilo Slovenske karitas za postni čas 2020

26.2.2020 Katoliška cerkev v Sloveniji Post, Karitas

V Katoliški Cerkvi na pepelnično sredo, letos bo to 26. februarja 2020, začenjamo postni čas, ki bo trajal štirideset dni.[1] Ob tej priložnosti Slovenska karitas pripravlja številne pobude in dejavnosti kot možnost za poglobitev postnega časa.

1. Preventivna spodbuda 40 dni brez alkohola
Tokratna postna spodbuda se bo začela na pepelnično sredo, 26. februarja in se zaključila na veliko soboto, 11. aprila 2020.

Letos spodbuda nosi podnaslov »Za zdravje in zdrave odnose«. Geslo vsakega izmed nas vabi, da smo doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi odgovorni brez alkohola in drugih drog. Želimo si zdravja in zdravih odnosov v družinah. Radi bi varno prišli na cilj in pri tem ne ogrožali drugih.

Vsak dan in vsak korak šteje! Vsak lahko sodeluje osebno, z družino, kot skupina, župnija in v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, v postu ne uživa in ne streže alkohola. Prosimo vas, da še posebej povabite ŽPS in člane drugih skupin.

Povabljeni ste tudi na dve romanji, ki bosta še posebej namenjeni v spodbudo vsem, ki sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola in v podporo vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola:

  • Brezje – v soboto, 29. februarja, s pričetkom ob 10.00 s sveto mašo, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar; 
  • Sveta Gora – v nedeljo, 29. marca, zbiranje ob 14.30 na prvi postaji križevega pota in nadaljevanje s sveto mašo ob 16.00.

2. Dobrodelna akcija za pomoč JV Evropi
Preko akcije Ne pozabimo škofijske Karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v JV Evropi, ki se zaradi brezposelnosti, nizkih plač ali pokojnin znajdejo v hudih stiskah. In prav naša pomoč, za katero so zelo hvaležni, jim prinaša upanje!

V Gramshu v Albaniji podpiramo nakup zdravil in sanitarnega materiala za preko 1.100 oseb, ki jim sestre pomagajo v ambulanti ali pa z nego na domu ter pri opremi hiš najrevnejšim družinam. Takšno pomoč je lani prejelo 11 družin. V Srbiji Karitas pomaga preko 740 družinam s paketi s hrano in higienskimi pripomočki ter z nego starejših na domu. V BiH podpiramo delovanje ljudske kuhinje v Sarajevu in Zenici za dnevni obrok preko 250 oseb, pomagamo pri nakupu materiala in obnovi hiš revnim družinam ter podpiramo izvedo taborov za otroke ob pomoči mladih prostovoljcev iz Slovenije (dijaki škofijskih gimnazij). V Makedoniji pa pomagamo 650 gospodinjstvom z osnovnimi potrebščinami in podpiramo ljudsko kuhinjo.

3. Poglobimo postni čas
V letošnjem postu smo na Slovenski karitas pripravili gradiva za oblikovanje svetih maš ob petkih ali drugih dneh posameznega postnega tedna s posebnim vabilom vsakemu posamezniku, da bi stopil na pot odpovedi in se v tem času odprl za Boga in za druge. 

V gradivu je na voljo tudi križev pot mladega dekleta, ki mu je prometna nesreča katere povzročitelj je bil voznik pod vplivom alkohola, za vedno spremenila življenje. Pripravili pa smo tudi katehezo za mlade: Odpoved postane dar, ter delavnico za zakonce kot spodbudo za pogovor med zakoncema oz. gradivo za srečanje zakonske skupine z naslovom: Najin odnos do alkohola.

4. Postna kocka 
V sodelovanju z revijo Mavrica s postno kocko pripravljamo izziv za otroke in starše. Vsak večer bodo otroci in starši izbirali med šestimi aktivnostmi na kocki, v katerih se bomo brusili naslednji dan.

Vsa gradiva so v elektronski obliki na voljo tudi na: http://www.karitas.si/post

 

Mag. Cveto Uršič
Generalni tajnik Slovenske karitas