Varno in harmonično življenje

20.1.2021 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, SŠK

Izjava SŠK o osebni varnosti verskih delavcev

Državljanke in državljane Slovenije, še posebej pa katoličane vabimo, da poskrbijo za varno in harmonično življenje znotraj svojih skupnosti. Vabimo vas k spoštovanju vrednot in pravil, da bo lahko doseženo tako skupno kot tudi osebno dobro vsakega človeka.

Za svojo varnost in varnost drugih lahko največ naredimo sami, šele kasneje pridejo na vrsto različne državne ustanove, ki se jim za njihovo delovanje in pomoč na tem mestu iskreno zahvaljujemo.

Duhovnike, redovnice in redovnike, katehistinje ter prostovoljce katoliških ustanov vabimo, da ste pozorni na neznane osebe, ki se zadržujejo okrog vaših ali sosednjih domov, da zaklepate stanovanja in vozila ter da skrbite za to, da so morebitne dragocenosti dobro spravljene. Doma ne shranjujte večjih vsot denarja, namestite ustrezne dodatne varnostne ali alarmne naprave ter v primeru vloma ali ropa nemudoma obvestite policijo.

Duhovnike in ostale skrbnike verskih objektov spodbujamo, da odgovorno skrbijo za zaupane jim stavbe, da jih primerno varnostno zavarujejo ter da ne dajejo nobenega povoda za to, da bi nepridipravi lahko mislili, da je v omenjenih stavbah slabo zavarovano versko posodje, vredne umetnine ali denarna sredstva.

Ravnajmo preventivno, ravnajmo odgovorno.

Želimo vam obilo upanja v tem času, ko so omejitve zaradi epidemije COVID-19 del realnosti in so postavljene zaradi varovanja zdravja ter normalnega delovanja zdravstvenega sistema. Skupaj in v spoštovanju različnosti bomo uspeli.

 

Tiskovni urad SŠK