Večer slovenskih krščanskih izročil bo povezal rojake v domovini z rojaki po svetu

23.5.2014 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Marija

Začetek večera krščanskih izročil sega v leto 1976, ko se je na mednarodnem evharističnem kongresu, ki je leta 1976 potekal v Filadélfiji v Združenih državah Amerike, zbralo sedemsto Slovencev. Največ jih je prišlo iz Amerike, udeležili pa so se ga tudi iz drugih dežel sveta, zamejstva in domovine.

V zavesti, da jih prav tako kot evharistija povezuje tudi Jezusova Mati, so sklenili, da bodo vsako leto 23. maja, na predvečer praznika Marije Pomagaj z Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila, v svojih domovih prižgali sveče. Preživeli bodo večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini, danes pa tudi vse, ki živijo po svetu. Že takrat so povabili Slovence v domovini in rojake slovenskega izročila po svetu, da se jim pridružijo. Slovenski duhovniki v tujini, ki so skrbeli za rojake, so pobudo z veseljem sprejeli in tako je Marija Pomagaj že naslednje leto povezala številne verne Slovence, ki so zapustili domovino in si ustvarili drugi dom na tujih tleh. Brezjanska Marija jih je spomnila na vse tisto, kar so v srcih prinesli od doma in skušali ohraniti za nadaljnje rodove.

Praznovanju večera krščanskih izročil so se s slovesnim bogoslužjem pridružili tudi na Brezjah. Na predvečer praznika so frančiškani, ki skrbijo za Marijino narodno božjepotno svetišče, povabili ljubljanskega nadškofa, da je daroval mašo in vodil procesijo z milostno podobo Marije Pomagaj po vasi. Pozneje so slovesnost izmenično vodili drugi slovenski škofje. Po osamosvojitvi so na Brezje začeli prihajati tudi rojaki, ki so se v tistih dneh mudili v domovini. Prišli so pozdravit svojo mater – Marijo Pomagaj z Brezij. Na velik pomen večera krščanskih izročil za rojake na tujem kaže tudi spominska plošča z napisom, ki so jo izseljenci v letu 1995 prinesli na Brezje. Na njej piše:

"Mi, ki živimo daleč v tujini,
k Tebi se vračamo polni želja;
mi, ki umrli smo daleč od doma,
v srcih nosili smo Tebe, Gospa,
prosi za ene in druge Boga.
Verni Slovenci z vsega sveta."

Da so z Brezjami povezani Slovenci doma in po svetu pa že več let poskrbi Radio Ognjišče, ki z neposrednim prenosom omogoči duhovno bližino vseh z Marijo Pomagaj.