Koncert del flamskega skladatelja Cipriana de Rore v izvedbi Voces Suaves

11.11.2015 ob 19:30 Brestanica, Rajhenburg Koncert, Kultura
Voces Suaves, foto: Bertrand Pichene Voces Suaves, foto: Bertrand Pichene

Voces Suaves

Lia Andres (sopran)
Mirjam Berli (sopran)
Gabriel Jublin (alt)
Jan Thomer (alt)
Matthias Deger (tenor)
Ivo Haun (tenor)
Davide Benetti (bas)
Tobias Wicky (bas)
Francesco Saverio Pedrini (umetniško vodstvo, čembalo)

Poklonitev Ciprianu de Roreju ob 450. obletnici njegove smrti

Prvi flamski skladatelj in avtor nekaterih najdragocenejših in najpomembnejših skladb italijanske renesanse, Cipriano de Rore, se je rodil v mestu Ronse, v Flandriji. Glasbeno se je udejstvoval predvsem v Italiji, kjer je bil med leti 1547 in 1559 kapelnik na dvoru ferrarskega vojvode Ercole II d’Este. Nato je kratek čas opravljal enako službo v beneški baziliki sv. Marka, nazadnje pa je služboval pri parmskem vojvodi Ottaviu Farneseju. Umrl je septembra 1565 v Parmi.

Njegovi madrigali so bili izjemno popularni tako v času njegovega življenja kot po smrti. Pravzaprav so močno navdahnili številne najboljše evropske skladatelje kasnejših generacij ter se izkazali kot odlično gradivo za diminucije za glas ali inštrument.  Slavna deklaracija Giulia Cesara Moteverdija, ki je bila objavljena leta 1607 v zbirki «Scherzi Musicali» njegovega brata Claudia, Cipriana opisuje kot ‘božanskega’ začetnika sloga ‘Seconda Pratica’ in s tem dokazuje, da so de Roreja neizmerno cenili še desetletja po smrti.

Prvi del programa je posvečen repertoarju sakralne glasbe in vključuje skladbe, ki jih je napisal skupaj s sodobniki, posebno Adrianom Willaertom, de Rorejevim predhodnikom v baziliki Sv. Marka. Drugi del programa je osredotočen na de Rorejev madrigalski opus. Začne se z izjemno spiritualnim madrigalom “Vergine bella”, ki v italijanščini slavi Devico Marijo in temelji na istoimenskih verzih Francesca Petrarke. Nekatere izmed madrigalov, kot na primer "Ancor che col partire" in "All dolc' ombra" bo moč slišati v variaciji za glas in čembalo v priredbi Rognonija in E. Pasquinija.

Koncert bo 11. novembra 2015 ob 19.30 v Brestanici.