Vojaški vikar blagoslovil umetniško repliko knežjega kamna na GEOSSu.

13.4.2014 Geoss, geometrijsko središče Slovenije Cerkev na Slovenskem, Kultura
Vojaški vikar dr. Plut blagovslavlja repliko knežjega kaman na Geossu. Vojaški vikar dr. Plut blagovslavlja repliko knežjega kaman na Geossu.

V nedeljo, 13. 4. 2014, so se zbrani na geometrijskem središču Slovenije ob knežjem kamnu poklonili svetlim trenutkom slovenske preteklosti.

Na geometrijskem središču Slovenije je vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut ob dnevu slovenske zastave skupaj z vaškim župnikom g. Ivanom Trnovcem blagoslovil umetniško repliko knežjega kamna, ki ga je izdelal akademski kipar Zlato Rudolf. Knežji kamen je bil postavljen v spomin na obred ustoličenja karantanskih knezov, saj se je zadnje ustoličenje, ki je sicer vedno potekalo v slovenskem jeziku, zgodilo leta 1414 (600. obletnica). Takrat je bil ustoličen Ernest Železni.

Vojaški vikar je v svojem govoru poudaril, da naj naš odnos do slovenskega jezika, simbolov (zastave), kulture in vrednot ne bo samo občudovanje in nostalgija, ampak naj bo spodbuda za našo zavestno odločitev za vrednote, ki so jih naši predniki živeli: poštenost, pravičnost, zvestoba, resnicoljubnost, ponos.