Von Galen. Škof, ki se je uprl Hitlerju

Clemens August von Galen je bil branilec veličine Nemčije, časti krščanstva in slave Evrope. Opis njegovega otroštva je ganljiv vpogled v miselnost aristokratske družine, za katero je privilegiranost v prvi vrsti odgovornost in življenje zgolj potovanje do edino pomembnega končnega cilja – nebeškega srečanja z Gospodom.

Kot preprost župnik si je von Galen predvsem prizadeval biti blizu ljudem. Med leti 1918 in 1945 je postal eden najbolj zagrizenih in pokončnih nasprotnikov Adolfa Hitlerja ter njegovih podpornikov. Galnova klena beseda je podžigala oporečništvo in krepila zdravo jedro naroda. V svojih pridigah je obsojal kult rase, brutalnost SS in evtanaziranje duševno bolnih. Ta besedila so obšla ves svet, Hitler pa je zaradi njih leta 1941 celo ukazal ustaviti program iztrebljanja umsko in telesno prizadetih. Knjiga govori o času, za katerega verjamemo ali vsaj upamo, da se nikoli več ne bo ponovil. A že z vprašanjem evtanazije sodobna družba hodi po nevarnem robu. Vsaka od Galnovih pridig je zato živa in aktualna, kot bi jo namenil komurkoli izmed nas.

Avtor je Jérôme Fehrenbach (1969), po poklicu generalni finančni inšpektor, uveljavil pa se je kot avtor številnih knjižnih del z zgodovinsko tematiko. Še posebej se je posvečal obdobju Ancien Régime, francoski revoluciji in drugi svetovni vojni.

Informacije in naročila na POVEZAVI


Pripete datoteke:

Fehrenbach Jerome_Von Galen_PL.pdf