Zahvala škofa Glavana ob zahvalni nedelji

8.11.2015 Novo mesto Škofija Novo mesto, Zahvala

Vsi živimo od sadov zemlje, zato se ob zahvalni nedelji zahvaljujemo najprej za vse pridelke zemlje pa tudi za vse sadove tehnike, ki nam lajšajo življenje. Bogu, ki nas očetovsko blagoslavlja, se zahvaljujemo za vse, s čimer nas obsipa v svoji zastonjski ljubezni.

Ob 10-letnici škofije se zahvaljujem vsem sodelavcem, ki ste tako ali drugače pomagali pri polaganju temeljev nove škofije, da je zaživela in v polnosti opravlja svoje poslanstvo. Bogu gre zahvala za vse, kar nam je uspelo na materialnem področju. Letos se zahvaljujem Bogu za uspešno obnovo škofijskega doma, s katero bomo pridobili primernejše stanovanjske in pastoralne prostore. Enako in še bolj moramo biti hvaležni za duhovne in pastoralne uspehe. Ob ustanovitvi škofije sem se spraševal o smislu ustanavljanja, ko smo imeli le enega bogoslovca in prihodnost ni bila prav nič rožnata. Bog je sprejel pomnožene molitve za nove poklice, za kar se vsem molivcem prisrčno zahvaljujem. Tako so pred kratkim prejeli diakonsko posvečenje kar štirje škofijski bogoslovci, skupaj pa imamo sedaj enajst bogoslovcev in še nekaj redovnih. Tudi letos se veselimo treh novih, tako da nekoliko pogumneje zremo v prihodnost.

Zahvaljujem se duhovnikom, vsem katehistom in katehistinjam in drugim pastoralnim sodelavcem po župnijah, zlasti novim članom ŽPS, da ste po volitvah s pripravljenostjo in ponosom sprejeli novo službo. Hvala vsem, še posebej bolnikom, ki pastoralno delo spremljate s svojimi molitvami in žrtvami.

Hvala za vse nabirke in prispevke v korist vesoljne Cerkve, škofije, še posebej za nabirke za obnovo škofije, tudi vsem, ki ste in še boste namenili del dohodnine v korist novomeške škofije.

Gospod naj vsem povrne z zdravjem in blagostanjem in večnimi darovi.

 

msgr. Andrej Glavan
novomeški škof