Zaključna prireditev Slomškovega bralnega priznanja

6.5.2023 Ponikva Izobraževanje , Kateheza
Foto: SKU / J. Potrpin Foto: SKU / J. Potrpin

V soboto, 6. maja 2023, se nas je na Ponikvi zbralo okrog 150 otrok, njihovih staršev, katehistinj in katehetov, da bi slovesno zaključili bralno leto Slomškovega bralnega priznanja.

Slomškovo bralno priznanje želi pod okriljem Slovenskega katehetskega urada spodbuditi mlade in odrasle k rasti bralne kulture. Pri tem so v veliko pomoč katoliške založbe, ki s svojim sponzorstvom SBP podpirajo. Posebej velja omeniti Celjsko Mohorjevo družbo, ki vse leto SBP zelo podpira, na zaključni prireditvi pa se ji s svojimi sponzorskimi darili pridruži še založba Družina. 

Na prireditvi je letos otrokom spregovoril Ožbej Romih, ki je stopil v Slomškove čevlje in našega blaženega upodobil v zadnjem celovečernem filmu Studia Siposh Srečen bo čas. Ožbej je odgovoril na marsikatero vprašanje in nas popolnoma prevzel s svojim znanjem oz. poznavanjem Slomškovega življenja in dela. Ožbej je pomagal tudi podeliti priznanja za sodelovanje posameznim župnijam in posebne pohvale za tiste, ki berejo 4. leto ter plakete osmim bralcem, ki letos s SBP sodelujejo 9. leto. Po kosilu iz popotne torbe so udeleženci sami hodili po Slomškovi poti in spoznavali njegovo življenje na posameznih točkah. Posebna zahvala gre animatorjem – domačim skavtom, ki so poskrbeli, da na točkah ni bilo zmede. S. Ema Alič (ŠS) je dogajanje obogatila z glasbo in k petju pritegnila prav vse udeležence. 

Zaključno sveto mašo je ob somaševanju župnija iz Budanj, gospoda Andreja Vovka, župnika iz Teharij, gospoda Miha Hermana in domačega župnika gospoda Jožefa Planinca, daroval velenjski župnik gospod Janko Rezar. V homiliji je nazorno pokazal, koliko so vredne knjige in zbrane povabil, da naj še naprej z veseljem berejo in predvsem v Knjigi knjig črpajo modrost Božje besede.

Hvaležni Bogu za lepo vreme smo se po sveti maši poslovili z vzklili: »Nasvidenje drugo leto!«

Slovenski katehetski urad