Žena ameriškega zunanjega ministra Susan Pompeo navdušena nad ljubljansko stolnico

13.8.2020 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Tujina
Foto: Družina - Tatjana Splichalchal Foto: Družina - Tatjana Splichalchal

Susan Pompeo, soproga ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, je v četrtek, 13. avgusta 2020, med obiskom Ljubljane v spremstvu žene slovenskega predsednika vlade gospe Urške Bačovnik Janša, obiskala tudi ljubljansko stolnico, kjer jo je sprejel ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Susan Pompeo se je sicer že mudilo na Bled, kjer se je njen mož sestajal s slovenskim političnim vrhom, a si je vzela kar nekaj minut za obisk stolnice. Škof Jamnik jo je seznanil z dolgo navzočnostjo krščanstva v Sloveniji že od rimskih časov naprej ter zgodovino ljubljanske škofije in stolnice. Susan Pompeo je med drugim zanimalo, kolikšen je delež katoličanov v slovenskem prebivalstvu. 

Nad stolnico je bila žena ameriškega zunanjega ministra po besedah škofa Jamnika navdušena. Še zlasti sta jo očarala oltarna angela, delo italijanskega kiparja Francesca Robbe. Susan Pompeo je posebej za Družino povedala, da v vsakem mestu, kamor potuje s svojim možem, obišče stolnico. »Ljubljanska stolnica je zame še posebej pomembna, ker je sveti Nikolaj zavetnik najinega sina Nicholasa. Slišala sem za stenske poslikave, freske in prekrasne podobe v stolnici, in nikakor me ni razočarala,« je dejala.

Vir: Družina