Zlatomašnik škof Metod Pirih

7.7.2013 Slovenija in Log pri Vipavi Škofija Koper
Škof Metod Pirih Škof Metod Pirih

Na god svetih apostolov Petra in Pavla bo upokojeni koprski škof Metod Pirih dopolnil petdeset let mašništva: 22 let je opravljal sveto daritev kot duhovnik, zdaj pa jo že 28 let opravlja kot škof – manjkata torej samo še dve leti do okrogle 30-letnice škofovske službe. Zlato mašo bo skupaj s številnimi škofi in duhovniki, redovniki in redovnicami, diakoni in bogoslovci, z množico vernega ljudstva daroval v nedeljo, 7. julija 2013, ob 17.00, v romarski cerkvi Marije, Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi.

Nagovor nadškofa Antona Stresa

Pozdrav Tomaža Vrčona

Po novi maši, ki jo je daroval natančno pred 50. leti, torej 7. julija 1963, je bil najprej kaplan v Solkanu (1963–1964); nato tajnik škofa Janeza Jenka (1964–1974); študiral duhovno teologijo na Teresianumu v Rimu (1974–1976); nato je bil spiritual v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani (1976–1984); generalni vikar Škofije Koper (1984–1985); škof pomočnik (1985–1987); in nato 25 let škof ordinarij Škofije Koper (1987–2012). Lani je škofijo izročil svojemu nasledniku in se umaknil v Dijaški dom v Vipavi.

Svojim naslednikom je izročil škofijo, ki ni samo urejena in cvetoča, temveč tudi prepolna žlahtnih sadov njegovega dolgoletnega in skrbnega sejanja in sajenja. S svojim preroškim duhom in z močno roko je naš škof Metod zakoličil razvoj škofije tudi za prihodnja desetletja. Kakor piše apostol: »Po milosti Božji, ki mi je bila dana, sem kot moder stavbenik položil temelj, drug pa naj zida; in vsak naj gleda, kako zida: kajti kakšno je delo vsakogar, bo ogenj preizkusil!« (1 Kor 3,10.13). In kakor pravi Kristus: »Eden seje, drugi žanje. Jaz sem vas poslal, da boste želi to, za kar se niste vi trudili. Drugi so se trudili in vi ste stopili v njih delo« (Jn 4,38).

Našemu škofu Metodu sem hvaležen, da sem skoraj celo drugo polovico let njegove škofovske službe smel sedeti kakor apostol Pavel pri Gamalielovih nogah in ponavljati abecedo duhovnega življenja. Moje današnje voščilo je prav podobno tistemu, ki sem ga na dan svojega posvečenja pred pičlimi trinajstimi leti našemu škofu Metodu izrazil v jeziku njegovega vzornika svetega škofa Metoda: »Na mnogaja, blagaja ljeta!« In naj ga še naprej spremlja navodilo modrega Pridigarja, ki pravi: »Tudi če človek živi veliko let, naj se vseh veseli!« (Prd 11,8). Dragi naš škof Metod! Gospod naj še naprej obilno blagoslavlja tvoje delo in uslišuje tvoje prošnje!


msgr. dr. Jurij Bizjak
koprski škof