Znanstvena monografija o srednjeveških vladarskih mučencih avtorja sodelavca Fakultete za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu

Sveta knežja brata Boris in Gleb (umorjena leta 1015), novgorodska ikona iz 14. stoletja (Ruski umetnostni znanstveno-restavratorski center, Moskva) Sveta knežja brata Boris in Gleb (umorjena leta 1015), novgorodska ikona iz 14. stoletja (Ruski umetnostni znanstveno-restavratorski center, Moskva)

Pravoslavna teološka fakulteta Univerze v Beogradu je izdala znanstveno monografijo v angleškem jeziku o srednjeveških vladarskih mučencih, katere avtor je dr. Simon Malmenvall in katere vsebina zaključuje ekumensko naravnan podoktorski raziskovalni projekt na Fakulteti za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu.

Rusist, zgodovinar in teolog dr. Simon Malmenvall, sodelavec Fakultete za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu in Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, je uspešno zaključil podoktorski temeljni raziskovalni projekt s področja teologije z naslovom »Vladarski svetniki (mučenci) na obrobju srednjeveške Evrope: Kijevska Rusija, Norveška, Duklja«. Projekt, ki se med 1. julijem 2019 in 30. junijem 2021 izvajal na Fakulteti za pravo in poslovne vede, je financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Glavni rezultat in sintezo omenjenega projekta predstavlja Malmenvallova znanstvena monografija v angleškem jeziku, izdana pri založbi Pravoslavne teološke fakultete Univerze v Beogradu (Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu). Naslov monografije je Vladarski mučenci na obrobju srednjeveške Evrope: Boris in Gleb iz Kijevske Rusije, Jovan Vladimir iz Duklje in Magnus Erlendsson z Orkneyskih otokov / Ruler Martyrs on the Periphery of Medieval Europe: Boris and Gleb of Kievan Rus’, Jovan Vladimir of Dioclea, and Magnus Erlendsson of Orkney. Avtor s pritegnitvijo zgodovinskih virov in z izvirnim teološkim konceptualnim okvirom obravnava pojav srednjeveških vladarskih mučencev, ki je odločilno zaznamoval proces pokristjanjevanja in oblikovanja zgodovinske zavesti (bodočih) katoliških in pravoslavnih dežel na vzhodu in severu Evrope.

Izid monografije pomeni nadaljnjo krepitev ekumenskega sodelovanja in prijateljskih odnosov med slovenskim in srbskim oziroma pravoslavnim visokošolskim prostorom, s tem pa tudi mednarodno odmevnost opravljene raziskave.

Ob izidu monografije je Fakulteta za pravo in poslovne vede pripravila spletno predstavitev v obliki pogovora z avtorjem, ki ga je vodil zgodovinar in germanist dr. Matic Batič, sodelavec Študijskega centra za narodno spravo. Predstavitev je bila posneta 21. maja 2021 v dvorani Katoliškega inštituta.