25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas

Od 19. do 23. avgusta 2019 bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom »Odrinimo na globoko«, ki jo organizira Škofijska karitas Koper.

Udeleženci 25. 'srebrne' mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so priznani slikarji iz domače in tuje likovne scene, in sicer: Lojze Čemažar, Andrej Jemec, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva pridejo tudi Mirsad Begič, Dragica Čadež in Zmago Modic, prav tako se jim bodo pridružili tudi člani strokovnega sveta in številni drugi ustvarjalci.

Potek kolonije:

  • Ponedeljek, 19. avgust: zbiranje in namestitev, spoznavanje udeležencev ter predstavitev projekta Umetniki za karitas.
  • Torek, 20. avgust: delovnemu dnevu ob 17.00 sledila sveta maša v cerkvi Angelov varuhov na Otlici, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval generalni vikar koprske škofije gospod Slavko Rebec. Sveta maša bo v zahvalo za številne umetnike ter v spomin na pokojnega Sinjevrškega Hieronima in tudi umetnike, ki so bili z nami in so že pokojni.
  • Sreda, 21. avgust: delovnemu dnevu bo sledil spominski večer s pogledom na prehojenih 25 let Umetnikov za karitas. Okroglo mizo bo vodil strokovni sodelavec in kulturni urednik na Radiu Ognjišče.
  • Četrtek 22. avgust: tradicionalni Dan odprtih vrat. Povabljeni so slikarji, ki želijo za namen kolonije podariti svoj likovni zapis, pa tudi drugi ljubitelji likovne umetnosti. Ob 18. uri bo postavitev priložnostne razstave, projekt Umetniki za karitas in avtorje bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen. V kulturnem programu bodo sodelovali Gorjani. Pozdravu gostov bo sledil nagovor ajdovskega župana Tadeja Beočanina in koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka. Sledil bo ogled nastalih del in pogostitev, ki jo pripravlja Sinjevrška družina Vidmar. 
  • Petek, 23. avgust: sklep kolonije in postavitev razstave, ki bo v ateljeju na Sinjem vrhu na ogled do konca septembra. 

Geslo kolonije in razstav 2019/2020 »Odrinimo na globoko«se navezuje na Sveto pismo (Lk 5, 4-7) »..Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: »Odrini na globoko in vrzite mreže za lov!« Simon mu je odgovoril: »Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli, a na tvojo besedo bom vrgel mreže.« In ko so to storili, so zajeli veliko množino rib, tako da so se jim mreže začele trgati. Pomignili so tovarišem v drugem čolnu, naj jim pridejo pomagat. Prišli so in napolnili oba čolna.« 

Sodelavci Karitas hvaležno sprejemamo to Jezusovo povabilo, saj v njem čutimo varovalko in rešitev pred tem, da bi ostali samo na površju gladine, ki jo predstavlja delitev materialne pomoči in izpolnjevanje formularjev. Vemo kako pomembno se je potopiti v globino človeka in njegove osebne ali družinske stiske. Ob geslu bi se radi tega zavedali še bolj in predvsem najprej sebe spomnili, da na potrebnost srečevanja v globini naših duš nikoli ne pozabimo.

Drugi vidik 'globine' pa je namenjen umetniškemu izražanju. Mnogi umetniki ustvarjajo to, kar vidijo, da je sprejeto v družbi, kar se trži, kar podpira aktualna politika in moderni trendi, vendar pozabljajo, da mora pravi umetnik pogledati globoko vase in narediti to, kar duša in srce čuti. Tudi zato želi Karitas umetnike spodbujati, da ustvarjajo in svoje globine. 

Darovani znesek ob posvojitvi likovnega dela bo šel v sklad Karitas za pomoč mladim, ki bodo preko programa Popoldan na cesti in Centra Bogdana Žorža za mlade iskali svoje mesto v družbi. 

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros je v skladu s Pravilnikom, ki ga je pripravila voditeljica projekta Jožica Ličen in potrdilo tajništvo Škofijske karitas Koper izbral udeležence: Lojze Čemažar, Andrej Jemec, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva pridejo tudi Mirsad Begič, Dragica Čadež in Zmago Modic.

Izbranim udeležencem se bodo za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije. Posebnost kolonije Umetniki za karitas je dan odprtih vrat,ki se vedno dogaja na dan četrtka, ko je Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje, da za namen kolonije darujejo svoj likovni zapis. Ta način odprtosti ni bil s strani Karitas, niti strokovnega sveta načrtovan, temveč je bil odgovor na željo številnih slikarjev, da se srečajo z udeleženci, da izmenjajo izkušnje in tudi, da podarijo svoje likovno delo v karitativni namen. Na ta način se vsako leto ob dnevu odprtih vrat pridruži tudi do 70 slikarjev. O tem najbolj zgovorno pričajo številke, saj je v 24 katalogih (1995- 2018) Umetniki za karitas zapisanih 1.811 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.860 likovnih del.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav in odkupom likovnih del. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote. 

Vsaka kolonija ima 10 do 15 razstav doma in v tujini. V letih 1995 do 2019 je bilo 320 razstav Umetniki za karitas, svojega lastnika je dobilo več kot 2500 likovnih del. Od lanskega do letošnjega avgusta so razstave Umetniki za karitas obiskale: Sinji vrh, Pretorsko palačo v Kopru, Dvorec Lanthieri v Vipavi, Klic dobrote v Celju, Galerijo Ars v Gorici, Galerijo Družina v Ljubljani, Peterlinovo dvorano v Trstu, Predstavništvo RS v Bruslju, Sokolski dom v Škofji Loki, Mestno knjižnico v Murski Soboti, Dom Sodalitas v Tinjah na Koroškem, Frančiškovo dvorano na Sveti Gori, Grošljevo galerijo na Prevaljah, Razstavišče na Ministrstvu za obrambo in Jožefovo galerijo v Logatcu. Poleg tega so dela postavljena na stalnih razstavah v prostorih Karitas v Ajdovščini, v Kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu ter v prostorih Občine in Nove KBM v Ajdovščini. 

Projekt Umetniki za karitas postaja neformalno gibanje, ki širi umetnost in dobrodelnost. Na ta način je omogočeno mnogim umetnikom, da svoja dela na številnih razstavah predstavijo širšemu krogu ljudi, kajti nekateri med njimi si tega v lastni režiji ne morejo privoščiti. Po drugi strani tudi Karitas ob potovanjih razstav opozarja na stiske ljudi, s katerimi se pri svojem delu srečujemo. Skratka: lepota in dobrota si podajata roko.

 

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, [email protected], 041 429 713.