49. študijski dnevi Draga 2014

30.8.2014 Opčine pri Trstu Izobraževanje
Foto: casnik.si Foto: casnik.si

 

 

V soboto, 30. in v nedeljo, 31. avgusta 2014, bodo v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu (Dunajska cesta 35) potekali 49. študijski dnevi Draga 2014. Letošnje geslo so besede pisatelja, esejista in prevajalca Alojza Rebule »Etos: to je širina, strpnost, gosposkost. Ta suverenost je na razpolago tudi Slovencu ...«

 

Program:

Petek, 29. avgusta 2014
Ob 16.30: dr. Alenka Stanič, dr. Valentin Inzko, dr. David Bandelj
V SVET(U) Z MOŽGANI
Življenjski prostor se širi. Srečujemo tisoče ljudi, preskakujemo celine, časovne pasove in meje. Državne, kulturne, jezikovne, identitetne, vrednotne, osebne. Človek pa kljub globalnim trendom, demokratizaciji, blagostanju ali krizi ostaja človek, duševno bitje z nogami in glavo. Mlad človek išče svojo pot, doma ali v svetu, in s tem išče sebe. Kako odhajati v svet z možgani in se vračati z dušo in razumom?

 

Sobota, 30. avgusta 2014
Ob 16.30: dr. Fabjan Hafner
SEM DOLGO UPAL IN SE BAL
Prešernov verz kot izhodišče za kritičen zamejski pogled na 22 let slovenske državnosti.

 

Nedelja 31. avgusta 2014
Ob 10. uri: dr. Marta Verginella, dr. Urban Vehovar
Politična raba spomina zmanjšuje možnosti za preživetje in rast slovenskega naroda
Zdi se, da smo na Slovenskem nesposobni za umirjeno in spoštljivo refleksijo lastne preteklosti. Brez naklonjenega in sprejemljivega odnosa do pluralne preteklosti ne moremo razumeti sedanjosti, ne moremo zreti v prihodnost, niti ne moremo vzpostaviti sprejemajočega odnosa do države in skupnosti, ki ji pripadamo.

Ob 15.30 Počastitev 90-letnice pisatelja Alojza Rebule in izročitev letošnje Peterlinove nagrade.

Ob 16. uri: dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU
ZNANOST, INŽENIRSTVO, MATERNI JEZIK
Razvoj znanosti na Slovenskem, spremembe, ki so skozi čas nastajale pri zagovarjanju doktorskih disertacij, težave, s katerimi se danes spopadajo mladi pri vključevanju v raziskovalne skupine, in problemi povezani z njihovim odhajanjem v tujino.
Na slovenskih univerzah je znatno manj tujih študentov in profesorjev kot na evropskih nasploh. Smiselna uporaba maternega jezika in angleščine bo pripomogla k internacionalizaciji slovenskih univerz ter tako privabila več tujih študentov in zmanjšala odhajanje mladih na študij v tujino.

V nedeljo, 31. avgusta, bo ob 9. uri sv. maša, ki jo bo za udeležence Drage daroval tržaški škof msgr. Gianpaolo Crepaldi.