Cerkev v Evropi leta 2015

21.6.2015 Praga, Češka CCEE, SŠK, Srečanje

Letno srečanje odgovornih za medije in srečanje generalnih tajnikov Evropskih škofovskih konferenc, ki je potekalo od 17. do 21. junija 2015 v Pragi, sta bili še ena priložnost za izmenjavo aktualnih stališč in informacij, s katerimi se soočajo krajevne Cerkve v Evropi.

Na srečanju so udeleženci izpostavili nekatere najbolj aktualne teme kot so npr. Cerkev in socialna omrežja, notranja cerkvena komunikacija, finančna transparentnost in priprave na bližnje srečanje ob letu usmiljenja. Posebno pozornost so udeleženci namenili reformi komunikacijskih struktur v okviru Sinode na temo družine, ki bo oktobra letos v Vatikanu. Del programa so namenili tudi predstavitvi nove enciklike papeža Frančiška z naslovom 'Laudato si', ki nima samo velikega pomena na področju razumevanja okoljskih problemov v današnjem svetu, temveč tudi kot papežev osebni poziv vsem ljudem, da se spreobrnejo in osvojijo življenjski slog, ki bo v središče postavljal uboge in »skrb za skupni dom«. O položaju Katoliške Cerkve na Češkem sta spregovorila praški nadškof kardinal Dominik Duka OP in upokojeni praški nadškof kardinal Miloslav Vlk. Vlogo krščanstva v Evropi je udeležencem predstavil prof. Tomáš Halik, ki je leta 2014 prejel Templetonovo nagrado. V svojem razmišljanju je spregovoril o odnosu med ljudmi, ki iščejo Boga in zavračajo institucionalno vernost. Takšni iskalci predstavljajo vabilo Cerkvi, da jih na njihovi poti spremlja in spodbuja.

Generalni tajniki so v svojih poročilih predstavili razmere v krajevnih Cerkvah in ob tem izpostavili nekatere najbolj aktualne izzive kot so npr. teorija spola, iskalci azila in migranti iz Severne Afrike. V razpravi so izpostavili nujnost zavzemanja za zakonsko zvezo moža in žene ter pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu s svojim prepričanjem. Prav tako pa so izpostavili poslanstvo Cerkve, da lokalne države in mednarodne organizacijo stalno spominja na odgovornost, ki jo imajo do zaščite njihovih pravic in dostojanstva. Srečanje generalnih tajnikov se je zaključilo s slovensko sveto mašo, ki jo je v nedeljo, 21. junija 2015, v praški katedrali daroval kardinal Dominik Duka OP.

 

p. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK