Delavnica Revitalizacija stavb kulturne dediščine preko javno-zasebnega partnerstva

6.11.2018 ob 9:00 Šempeter pri Gorici Fakulteta za poslovne vede, Izobraževanja, Kultura

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Fakulteta za poslovne vede vabita na strokovno delavnico Revitalizacija stavb kulturne dediščine preko javno-zasebnega partnerstva, ki bo potekala 6. novembra 2018 od 9.00 dalje v prostorih Občine Šempeter-Vrtojba, Trg Ivana Roba 3a, Šempeter pri Gorici.

Več strokovnjakov bo z različnih vidikov predstavilo, kako je mogoče preko javno-zasebnega partnerstva in participatornega pristopa doseči uspešno revitalizacijo gradov, dvorcev in drugih stavb kulturne dediščine.

V Sloveniji, podobno kot v večini držav Evropske unije, na eni strani raste infrastrukturna vrzel, na drugi strani pa se krepi pritisk na zmanjševanje dostopnosti javne infrastrukture in javnih služb. Odzivi držav so različni, med učinkovitejšimi pa se je izkazala večja vključitev potencialov zasebnega sektorja v javne projekte, tudi v projekte obnove kulturne dediščine. Predstavljene bodo izkušnje in potencial javno-zasebnih partnerstev pri obnovi kulturne dediščine. Delavnica vključuje tudi predstavitev dobrih praks ter spletnega orodja, ki nudi oporo pri pristopanju k projektom javno-zasebnega partnerstva na področju kulturne dediščine.

Delavnica vključuje tudi predstavitev SID banke, ki kot nacionalna vstopna točka za Slovenijo nudi potencialnim uporabnikom skrbne preglede investicijskih projektov, svetovanje ter spremljanje napredka EIAH projektov pri Evropski investicijski banki. SID banka svetuje tudi pri pridobitvi tehnične pomoči za projekte pri Evropski investicijski banki ter hkrati nudi financiranje projektov za različne namene.

Delavnica upošteva najnovejše mednarodne konvencije o revitalizaciji, varovanju in upravljanja kulturne dediščine, ki zahtevajo nove, tj. participativne pristope, ki od strokovne in politične javnosti zahtevajo aktivno vključevanje lokalne skupnosti od samega začetka faze priprav dediščinskih programov pa vse do izvedbe in ocene doseženega. Le tako bo kulturna dediščina, katere nosilci so prav domačini, uspešno pripomogla k razvoju občine in izboljšanju kvalitete življenja njenih občanov.

Delavnica poteka v okviru evropskega projekta RESTAURA (program Srednja Evropa 2014-2020). Več informacij o projektu: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/RESTAURA.html#NEWS_&_EVENTS. Obisk na delavnici je brezplačen, poskrbljeno pa bo tudi za odmore s kavo in prigrizki ter kosilo. Za prijavo na dogodek nas pokličite na 0820 52 300 oziroma se prijavite na naslov [email protected].

 

Doc. dr. Mitja Steinbacher,
vodja projekta Restaura pri Fakulteti za poslovne vede