Pogovorni večer Ukrajina: od neopazne pastorke do ščita Evrope

20.4.2023 ob 18:00 Ljubljana Izobraževanje , Evropa, Fakulteta za poslovne vede

V četrtek, 20. aprila 2023, ob 18.00 bo v veliki dvorani Fakulte za pravo in poslovne vede (FPPV) na Krekovem trgu 1 (vhod Družina, 3. nadstropje) v Ljubljani drugi dogodek v seriji pogovornih večerov AD FONTES / K (iz)virom.

Pogovor z dr. Alešem Mavrom bo namenjen temi Ukrajina: od neopazne pastorke do ščita Evrope. O Ukrajini, prihodnosti Evrope in vojni na skrajnem vzhodu našega kontinenta se bo z gostom pogovarjal zasl. prof. dr. Andrej Fink.

Aleš Maver si je največ kruha zaslužil s poučevanjem latinščine, trenutno pa je izredni profesor za srednjeveško zgodovino in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Že zgodaj ga je zasvojilo zanimanje za politiko in za nove države v srednji in vzhodni Evropi, ki so v njegovem otroštvu rasle kot gobe po dežju. Zato se je ob zgodovini pozne antike in zgodnjega krščanstva, s čimer se poklicno največ ukvarja, ves čas zanimal za zgodovino in družbo teh držav. Veliko piše tudi o slovenski cerkveni in kulturni zgodovini. Poleg več znanstvenih monografij je izdal tri strokovne (vse pri Mohorjevi družbi iz Celja), Od klinopisa do Teodore, Za prgišče politike in nazadnje Ukrajina od igre prestolov do vojne za samostojnost.

Kaj je Ad fontes ali k (iz)virom?
Serija pogovornih večerov na FPPV, kjer mladim in starim ponudimo možnost poslušati izvire znanja, argumentiranih komentarjev in poglobljenih analiz v obliki prepoznavnih gostov ter strokovnih komentatorjev ter priložnost, da ob izviru razvijajo svoje misli, poglede ter rastejo v argumentaciji svojih stališč.

Urška Lampret