Devetdnevnica za domovino 2018

V soboto, 16. junija 2018, se bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja začela devetdnevnica za domovino, ki bo trajala do 24. junija.

Vsako jutro se bo molitev začela ob 5. uri, ko bodo verniki skupaj s škofi v živo molili rožni venec prek valov Radia Ognjišče. Kdor more, se jim lahko pridruži v molitvi ali tudi osebno v radijski kapeli.

24 ur molitve in posta za domovino 

24 ur molitve in posta za domovino bo od 20. junija od 18. ure do 21. junija do 18. ure. Sklep bo slovesna sveta maša, ki jo bo v ljubljanski stolnici daroval 21. junija 2018 ob 18. uri ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore.

Sodelujete lahko tudi z osebno molitvijo tako, da se na spletni strani www.nasadomovina.si prijavite v molitveno verigo.

Vir: spletna stran Družine.


Pogled v zgodovino

V zgodovini se je že marsikdaj izkazalo, da sta molitev in post pospešila reševanje problemov, ki so se po človeški logiki zdeli nerešljivi. Molitev in post globoko posežeta v misel in delovanje ljudi, da zopet uzrejo to, kar je bistveno in so ponovno pripravljeni delati za skupno dobro ter za vsestranski osebni in družbeni razvoj.

Organizatorji pobude so prepričani, da lahko z molitvijo in postom zopet odkrijemo najbolj plemenito v nas, se osvobodimo nemoči, brezupa in brezčutnosti ter se odpremo za pozitivne rešitve: za to, kar je lepo, dobro, pravično in resnično – najprej pri sebi in svojih najbližjih, nato pa tudi v družbi.

Predlagajo, naj post poteka ob kruhu in vodi. Pobuda je sicer nastala med katoličani, vendar molitev in post poznajo tudi druge kulture in religije. Molitev in post lahko razumemo tudi kot pobudo za bolj človeško in življenju naklonjeno vzdušje državljanov, ne glede na narodno, politično ali versko pripadnost. K postu in molitvi vabijo vse, ki jim je mar za domovino Slovenijo. Posamezniki ali skupine bodo molili, meditirali, premišljevali in se postili v skladu z njihovo kulturo in versko pripadnostjo. Po različnih poteh bodo ustvarjali povezavo vsega, kar je resnično dobro in tudi temelj upanja za skupno sobivanje ter celoviti razvoj.