Domov - film ob 21. obletnici smrti odranskega župnika Božjega služabnika Alojzija Kozarja

29.4.2020 Odranci Kultura, Škofija Murska Sobota
Domov Domov

Ob 21. obletnici smrti odranskega župnika Božjega služabnika Alojzija Kozarja so sodelavci Studia Siposh v sodelovanju z Župnijo Odranci in Postulaturo posneli kratek film, ki nosi naslov Domov.

Naslov zajema iz črtice Korenine mojega življenja, v kateri je Božji služabnik Alojzij Kozar zapisal: »Ležim v travi za ogradcem in vsa lepota stvarstva se zliva vame. Zdaj vem, da se iz globin vsemirja vračam domov.«

Ves čas svojega življenja se je vračal domov. Vračal se je domov, v Martinje, iz krajev šolanja in službovanja. Vračal se je domov, iz pregnanstva na Madžarskem. Vračal se je domov, iz zapora v Lendavi, ko je najprej poskrbel, da so se lahko vrnili njegovi sodelavci, člani cerkvenega odbora. Vračal se je v Odrance, ko je hodil po raznih uradih, da bi pridobil dovoljenje za gradnjo cerkev, da bi bil Bog »na tem kraju vedno hvaljen in poveličevan«. Vračal se je domov, k besedi, ko je pisal zgodbe in povesti. Vračal se je domov, k lepoti melodije, ko je igral, učil pevske zbore in posameznike. Vračal se je domov, v cerkev, kjer je slavil Boga. Vračal se je domov, k Bogu, in se 29. aprila 1999 dokončno vrnil k njemu. Zato je Kozarjeva misel iz črtice Korenine mojega življenja zapisana tudi na njegovem nagrobniku.

Domov – je tudi smer našega življenja. Vsak si želi topline dóma, vsak se vrača domov. In vsak se vrača v tisti dom, ki ga je Božji služabnik že dosegel.

Pri nastajanju filma so sodelovali: producent in so-režiser David Sipoš, scenarist in so-režiser Matjaž Feguš in drugi člani Studia Siposh. Dogajanje so oživili igralci Žiga Vlašič, Borut Siherle, Vinko Ferenčak, Denis Nedelko, Darko Kavaš, Matias Zemljič in Jože Šebjanič. Film je v bistvu utrinek iz Kozarjevega življenja, ki povzema zgoraj zapisano podobo njegovega delovanja na različnih področjih in njegovo temeljno držo: dobroto in nezlomljivost. V strnjeni podobi prikaže njegovo prizadevanje za gradnjo cerkve v Odrancih, ki je kljub mnogim oviram obrodilo sad. Kozar končno vstopa v zgrajeno cerkev, v njej zaigra Bogu v čast in se v njegov objem vrne. Čudoviti topli posnetki veličastne cerkve Svete Trojice so en sam klic: Pridi, vračaj se domov!

O nastajanju filma je režiser David Sipoš povedal: »V kratek film je težko zaobjeti tako bogato in pestro življenje, kot ga nosi Alojzij Kozar, a vendar smo poskušali v osem minut filma zaobjeti delčke, ki bi gledalca najbolj nagovorili. Ob snemanju smo se par let po ustvarjanju filma o škofu dr. Jožefu Smeju ponovno vrnili v prelepo Prekmurje, se potopili v njegovo literaturo in obenem spoznali, da je Alojzij Kozar človek, ob katerem smo se veliko naučili in bo nagovarjal še mnoge. Upamo, da bomo lahko njegovo življenjsko misel naslikali tudi v daljšem filmu v prihodnosti.«

Ob obletnici smrti Božjega služabnika je Studio Siposh pripravil tudi novo spletno stran o Božjem služabniku Alojzij Kozarju. Poleg raznovrstnega dogajanja v času postopka, raznih duhovnih vsebin, povezanih z Božjim služabnikom, si je na tej strani mogoče ogledati tudi film o njem z naslovom Domov.

www.lojzekozar.si

Lojze Kozar ml.

Foto: Studio Siposh