Družina in prihodnost Evrope

4.10.2014 Rim, Italija CCEE, Družina, SŠK

Od 2. do 4. oktobra 2014 v Rimu poteka plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) pod geslom Družina in prihodnost Evrope. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se srečanja udeležuje novomeški škof in predsednik SŠK msgr. Andrej Glavan.

Ob začetku srečanja je udeležence pozdravil prefekt Kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet ter poudaril pomen edinosti med škofi, da bodo kakor bratje razpravljali o tako pomembni temi, kot je družina. Ob tem je kardinal spodbudil predstavnike škofovskih konferenc, da tudi na sinodi nadaljujejo plodovito razpravo, ki so jo začeli na škofijski ali nacionalni ravni.

Danes, 3. oktobra, je škofe na plenarnem zasedanju CCEE pozdravil in nagovoril tudi papež Frančišek. V govoru je papež spomnil škofe, da kot pastirji – ki so blizu svojemu ljudstvu in so pozorni na potrebe ljudi – dobro poznajo zapletenost scenarija in pomen izzivov, s katerimi se tudi v Evropi sooča poslanstvo Cerkve. Le-ta je poklicana biti Cerkev »v izhodu«, saj se mora gibati iz središča k periferiji. O slednjem je sveti oče pisal tudi v apostolski spodbudi Veselje evangelija, o kateri se je škofom zahvalil za zavzetost, s katero so jo sprejeli. To je med drugim »znamenje občestva in edinosti Cerkve«.

 

Besedilo je delno povzeto s strani Radia Vatikan.