Družinska pratika Celjske Mohorjeve 2023

17.10.2022 Slovenija Izobraževanja, Knjižne novosti, Kultura

Dolgoletna prijateljica za delo, zabavo in vsakodnevni navdih

Družinska pratika je dobrodošla spremljevalka skozi vse leto. Poleg raznovrstnih podatkov za vsak dan posebej ponuja drobce lepega branja, ki pobožajo dušo, in zvrhan koš koristnih napotkov, ki olajšajo opravila, okrepijo zdravje in polepšajo domače okolje. Družinska pratika je tista drobna knjižica, ki kot zvesta prijateljica ostaja z nami v vseh letnih časih in vsakega družinskega člana nagovarja na svoj način.

Prvi del pratike prinaša koledarske podatke za leto 2023. Splošnim informacijam sledi preglednica znamenj ter seznam praznikov v Sloveniji in sosednjih državah. V mesečnih koledarskih pregledih najdemo svetniške godove in praznike, lunine mene, napoved vremena in zdaj že izvrstno sprejet setveni koledar. Na enem mestu so zbrani uporabni astronomski podatki, lunine mene, vidnost planetov, mrkov in tudi Herschlov vremenski ključ. Ob koncu tega dela najde bralec še t. i. stoletni ali večni koledar. Za vsak datum v preteklosti ali prihodnosti lahko brez težav ugotovi, za kateri dan v tednu gre.

Družinska pratika 2023 prinaša tudi obsežen bralni del. Različni prispevki so razvrščeni v poglavja Korenine, Lepa beseda, Pomagajmo si, Nasveti, V sožitju z naravo, Otroški kotiček in Razvedrilo. V rubriki Korenine se spominjamo Nikolaja Kopernika, Srečka Kosovela, Alojzija Grozdeta, Gustava Eiffla in 160-letnice izdaje Jurčičevih Spominov na deda. Različni avtorji nas v svojih leposlovnih prispevkih spominjajo na pomen dobrih odnosov, čuteče besede, osebne vere in družinske povezanosti.

Družinska pratika opozarja na izzive, ko družina začenja znova, in osvešča o pomenu duhovne oskrbe za bolnike ter razvoju tega področja skozi čas. Na privlačen način opomni, zakaj bonton ali pravila lepega vedenja nikoli ne bodo iz mode, in zakaj je pametno negovati pozitivne spomine in lepe besede.

Pratika letos ponuja deset konkretnih nasvetov za manj trošenja in več obilja v družini, pouči, kako vzgojiti domače sadike zelenjave, četudi imamo v stanovanju le malo prostora. V njeni družbi lahko spečemo najboljšo slivovo pito z mandljevo kremo in se naučimo preprostih telesnih vaj, ki krepijo srečo in zaupanje vase.

Utrinki iz narave nas vabijo v kraljestvo košatih lisičjih repov, v odraščanje ptic belih pastiric in neutrudnih čmrljev. Opominjajo nas tudi, kakšen čudež narave so kopriva, rman in regrat. Ne manjka pa tudi zanimivega branja za najmlajše, ugankarskih izzivov za naše sive celice in kakšne šale za nasmeh do ušes.

www.mohorjeva.org