Evropsko srečanje kaplanov, odgovornih za pastoralo v zaporih

1.6.2016 CCEE, SŠK

Od 30. maja do 1. junija 2016 v Centru St. Thomas v Strasbourgu v Franciji, v organizaciji Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), poteka evropsko srečanje kaplanov, odgovornih za pastoralo v zaporih. V imenu Slovenske škofovske konference se srečanja udeležuje zaporniški vikar Robert Friškovec.

Poleg delegatov iz posameznih držav na srečanju sodelujejo še generalni tajnik Sveta Evrope Dr. Thorbjørn Jagland, sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Vincenzo De Gaetano, predstavniki Stalne misije Svetega sedeža pri Svetu Evrope ter Mednarodne komisije za katoliško pastoral v zaporih (ICCPPC). Osrednja tema je pojav verske radikalizacije v zaporih in možne pastoralne rešitve.

Ob tej priložnosti je papež Frančišek na udeležence naslovil poseben pozdrav, kjer izraža svojo hvaležnost za izkazano solidarnost z zaporniki in za varovanje njihovega dostojanstva. Ob tem je papež spodbudil zaporniške vikarje, da bi čim bolj plodovito praznovali jubilej usmiljenja z obhajanjem svetih maš v zaporih in zavestjo, da so vrata vseh zaporniških celic sveta vrata, kjer lahko, kdor jih prečka, prejme jubilejni odpustek.

Več na spletni strani CCEE.