Informacije glede romanj k svetim vratom bazilike sv. Petra

24.8.2015 Katoliška Cerkev Nova evangelizacija, Sveti sedež, Jubilej usmiljenja
Svetoletna vrata v baziliki sv. Petra v Rimu Svetoletna vrata v baziliki sv. Petra v Rimu

Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije je objavil natančne informacije glede romanja k svetim vratom vatikanske bazilike sv. Petra med jubilejem usmiljenja.

Romarska pot od Angelskega gradu do svetih vrat
Vernikom bo dostop omogočen preko kratke, zanje rezervirane romarske poti, ki se bo začela pod Angelskim gradom in bo preko Ulice sprave, Trga Pija XII. ter Trga sv. Petra pripeljala do svetih vrat. Ker se pričakuje veliko število oseb, je prihod v Rim in predviden program priporočljivo vnaprej najaviti. Prehod skozi sveta vrata predpostavlja omejen priliv romarjev. Da bi se izognili nepotrebnemu čakanju in dali možnost za duhovno spremljanje, je pomembno, da zlasti organizirane skupine pravočasno poskrbijo za najavo pri organizacijskem tajništvu.

Vnaprejšnja najava
Predhodno najavo lahko storijo preko uradne spletne strani jubileja (www.im.va). In sicer od oktobra dalje. Na istem mestu se romarji lahko prijavijo za sodelovanje pri večjih dogodkih in najavijo datum ter približno uro romanja k svetim vratom. Organizacijsko tajništvo bo v pritrdilnem odgovoru na prošnjo nato svetovalo glede najprimernejšega časa, kdaj naj bi se skupina podala na predvideno romarsko pot. Tak sistem dopušča omejitev časa čakanja na minimum. Obenem pa pomaga zagotavljati vzdušje molitve in zbranosti med peš romanjem k svetim vratom.

Na enak način kot skupine se lahko najavijo tudi posamezniki. Priporočljivo pa je, da se tudi majhne, neorganizirane skupine, ali družine prijavijo skupaj, saj jim bo tako zagotovljeno romanje ob istem času.

Dodatne informacije
Za nadaljnje informacije se romarji, tudi tisti, ki se niso vnaprej najavili preko spletne strani, lahko obrnejo na Sprejemni center za romarje na naslovu Ulica sprave 7.
Prijava za romanje k svetim vratom v drugih papeških bazilikah v Rimu (sv. Janez v Lateranu, sv. Marija Velika in sv. Pavel zunaj obzidja) ni potrebna. V vseh štirih bazilikah pa bo s pomočjo prostovoljcev dostop omogočen tudi osebam s posebnimi potrebami. Prav tako bo v vseh na voljo prva zdravniška pomoč.

Vir: Radio Vatikan.