Izjava Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) ob sklepu plenarnega zasedanja

14.10.2022 Evropa COMECE, Evropa, Mir
Foto: COMECE Foto: COMECE

Srčen poziv za mir v Ukrajini in vsej Evropi: "Vodite naše noge po poti miru" (prim. Lk 1,79) 

Škofje delegati škofovskih konferenc Evropske unije, zbrani na jesenskem plenarnem zasedanju, želimo izraziti globoko žalost zaradi grozljivega človeškega trpljenja, ki ga je našim bratom in sestram v Ukrajini povzročila brutalna vojaška agresija, ki so jo sprožile ruske oblasti. Žrtev se spominjamo v svojih molitvah in želimo izraziti svojo bližino njihovim družinam. Bližino želimo izraziti tudi milijonom beguncev, večinoma žensk in otrok, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, ter vsem, ki trpijo v Ukrajini in sosednjih državah zaradi te »vojne norosti«. Globoko smo zaskrbljeni, da nedavna dejanja tvegajo nadaljnjo širitev trajajoče vojne, kar ima katastrofalne posledice za človeštvo.

Vojna v Ukrajini neposredno vpliva tudi na nas kot državljane Evropske unije. Naše misli se obračajo k vsem, ki se zaradi energetske krize, naraščajoče inflacije in naraščajočih življenjskih stroškov znajdejo v vse hujših socialno-ekonomskih težavah. Zaradi takšnih kriz se zavedamo globoke vrednosti Evropske unije in njene temeljne vizije. Hvaležni smo za neutrudna prizadevanja evropskih nosilcev odločanja pri izkazovanju solidarnosti z Ukrajino in blaženju posledic vojne za evropske državljane ter te voditelje odločno spodbujamo, naj ohranijo enotnost in ostanejo zavezani evropskemu projektu.

V popolnem občestvu s številnimi pozivi papeža Frančiška in Svetega sedeža, tudi mi odločno pozivamo agresorja, naj nemudoma prekine sovražnosti, vse strani pa, naj se odprejo pogajanjem o "resnih predlogih" za pravičen mir in si prizadevajo za rešitev konflikta, ki bo spoštovalo mednarodno pravo in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Na priprošnjo Marije, Kraljice miru, prosimo Gospoda, naj "razsvetli tiste, ki sedijo v temi in v senci smrti, naj usmeri naše noge na pot miru". 

 

Besedilo so podpisali vsi delegati škofovskih konferenc Evropske unije; Slovensko škofovsko konferenco je zastopal in dokument podpisal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.