Izjava ob varčevalnih ukrepih v šolstvu in ob napovedi stavke učiteljev

18.4.2012 Slovenija Država, Šola, Vzgoja
Vir - Teacher.co Vir - Teacher.co

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije menimo, da ima zelo slabo stanje državnih in javnih financ v Sloveniji različne vzroke. Preveliko trošenje in premočno zadolževanje je preseglo razumne meje. Zato je logično in nujno, da »porabimo lahko le toliko, kot imamo« in da mora vlada proračunske izdatke čim bolj približati proračunskim dohodkom. Nikakor si ne želimo grškega tragičnega scenarija. Ukrepati je treba prej. Sedaj je še čas. Komur je mar za delavce in njihove pravice, se mora boriti zanje za daljši čas, ne samo za kratkotrajne navidezne pravice.

Napovedano znižanje plač v šolstvu in drugod v javnem sektorju je korak v to smer. Poslabšanje materialnega stanja učiteljev je gotovo nezaželeno in za marsikoga krivično, a kaj lahko pričakujemo brez uveljavitve restrikcij? Če nadaljnje zadolževanje Slovenije zaradi nižanja bonitetnih ocen že ni čisto nemogoče, je zagotovo skrajno tvegano in ob upoštevanju »porabiti le toliko, kot imamo« tudi neetično.

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije se zato ne pridružujemo Sindikatu v vzgoji in izobraževanju v njegovih grožnjah s stavko, ampak podpiramo smiselna in nujna prizadevanja vlade za uravnovešenje proračuna in s tem zagotavljanje dolgoročnejših, čeprav nižjih prihodkov delavcev.


Dodatne informacije dobite na sedežu Društva katoliških pedagogovo Slovenije na Ulici Janeza Pavla II. 13 v Ljubljani, tel. 01/438–39–83, e-naslov: [email protected] ali na spletni strani http://dkps.rkc.si.