Izjava za javnost ob sklepu plenarnega zasedanja Slovenske škofovske konference 2022

29.11.2022 Ljubljana Škofovska sinoda, SŠK, Zaščita otrok
Foto: Rok Mihevc za SŠK Foto: Rok Mihevc za SŠK

Od ponedeljka, 28., do torka, 29. novembra 2022, je v Ljubljani potekala redna plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK), ki so se je poleg slovenskih škofov udeležili tudi gostje, delegati iz sosednjih škofovskih konferenc:

 • Škofovsko konferenco Bosne in Hercegovine je zastopal škof msgr. Marko Semren, pomožni škof iz Banja luke,
 • v imenu Italijanske škofovske konference se je udeležil msgr. Ignazio Sanna, upokojeni nadškof iz Oristana na Sardiniji,
 •  v imenu Hrvaške škofovske konference se je zasedanja udeležil varaždinski škof msgr. Bože Radoš,
 •  v imenu Madžarske škofovske konference sombotelski škof msgr. János Székely in
 •  v imenu Avstrijske škofovske konference celovški škof msgr. Jože Marketz.

Na seji sta bila navzoča tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich in apostolski administrator Križevačke eparhije msgr. Milan Stipić ter upokojena škofa msgr. Stanislav Lipovšek in msgr. Andrej Glavan.

Slovenski škofje so na prvem delu plenarnega zasedanja, ki je potekalo v ponedeljek, 28. novembra:
1. spregovorili o Evropskem zasedanju celinske faze sinode o sinodalnosti, ki bo od 5. do 12. februarja 2023 v Pragi. V ta namen so oblikovali delegacijo, ki jo bosta vodila škofa Peter Štumpf in Maksimilijan Matjaž;
2. škofje so poudarili pomen dostojnega pokopa žrtev iz Macesnove gorice ter pobitih Romov v Iškem vintgarju. Ob tem so se seznanili s postopkom za razglasitev slovenskih mučencev 20. stoletja;
3. naslednje leto bo Slovenska škofovska obhajala 30. obletnico ustanovitve. V ta namen bo SŠK izdala posebno publikacijo in predvidoma 23. februarja 2023 skupaj z gosti obhajala slavnostno sejo.

Na drugem delu plenarnega zasedanja so škofje delegati iz sosednjih škofovskih konferenc podali poročilo o življenju svojih lokalnih Cerkva ter posebej izpostavili:

 1. sinodalni proces, ki ga v lokalnih Cerkvah vodijo skupaj z laiki;
 2. pastoralno in karitativno delo na področju sprejemanja in oskrbe beguncev ter migrantov, še posebej iz Ukrajine (Madžarska, Hrvaška);
 3. vlogo redovnikov in redovnic v lokalni Cerkvi (Bosna in Hercegovina);
 4. pomen zaščite otrok, mladostnikov in ranljivih odraslih (Avstrija);
 5. odnos do Judov in muslimanov (Hrvaška) ter
 6. finančne izzive zaradi manjšega števila vernikov (Avstrija). 

Na seji so slovenski škofje in gostje prisluhnili predavanju tajniku Papeške komisije za zaščito otrok p. Andrewa Smalla, ki je predstavil stanje, postopke in izzive na področju obravnave spolnih zlorab in preventive.V svojem prispevku je p. Small vse škofe seznanil z normami in dolžnostjo, da aktivno skrbijo za zaščito otrok, mladostnikov in ranljivih odraslih ter s pričakovanjem papeža Frančiška, da so blizu žrtvam in aktivno delajo na področju preventive.

Škofje iz Slovenije in tujine so izmenjali dobre prakse s področja zaščite otrok in mladoletnih ter v pogovoru z gostom p. Andrewom Smallom iskali odgovore na praktična vprašanja in izzive.

 

Tajništvo SŠK